Δείτε τι κάνει το πένθος στην καρδιά


ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ
Οι άνθρωποι, ιδίως οι ηλικιωμένοι, που βιώνουν την οδυνηρή εμπειρία της απώλειας του ή της αγαπημένου συντρόφου τους, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να πάθουν οι ίδιοι εγκεφαλικό ή έμφραγμα μέσα στον επόμενο κρίσιμο μήνα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει ευρήματα προηγούμενων ερευνών ότι το πένθος αποτελεί παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς κυριολεκτικά «ραγίζει» την καρδιά.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ίαν Κάρεϊ του πανεπιστημίου St.George’s του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «JAMA Internal Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 30.500 ανθρώπους ηλικίας 60 έως 89 ετών, οι οποίοι έχασαν τον/την σύντροφό τους μεταξύ των ετών 2005-2012.
Η μελέτη έδειξε ότι 16 ανά 10.000 άτομα έπαθαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό μέσα στις 30 επόμενες ημέρες μετά την απώλειά τους, έναντι οκτώ ανά 10.000 ατόμων που είχαν ανάλογο καρδιαγγειακό επεισόδιο μεταξύ του γενικού πληθυσμού (δηλαδή το ποσοστό ήταν διπλάσιο). Ο αυξημένος κίνδυνος για το καρδιαγγειακό σύστημα των πενθούντων ανθρώπων αρχίζει να μειώνεται μετά τις 30 ημέρες.
Το πένθος λόγω της απώλειας δημιουργεί σημαντικό στρες στον οργανισμό, πράγμα που μπορεί να αυξήσει την πηκτικότητα του αίματος, την αρτηριακή πίεση, τις ορμόνες του στρες, τους καρδιακούς παλμούς κ.α. Επιπλέον, οι πενθούντες συχνά αμελούν να πάρουν τα φάρμακά τους, όπως αυτά που μειώνουν την χοληστερόλη.

Πηγή : protothema.gr 
 

Λεύκανση δοντιών με φυσικό τρόπο

Πώς να λευκάνεις μόνη σου τα δόντια σου με φυσικό τρόπο.. Είναι πανεύκολο!
Θέλεις να λευκάνεις τα δόντια σου με φυσικό τρόπο; Με δύο πολύ απλά υλικά που ο καθένας έχει στην κουζίνα του μπορείς να πετύχεις πολύ καλά και γρήγορα αποτελέσματα...
Τι θα χρειαστείς:
Μαγειρική σόδα (1/4 του φλυτζανιού)
Χυμό λεμονιού (από μισό λεμόνι)
Πώς να το κάνεις:
1. Στύψε το λεμόνι μέσα σε ένα μπολ όπου έχεις βάλει
τη μαγειρική σόδα. Αυτά τα δύο μαζί θα δημιουργήσουν φυσαλίδες.
2. Βύθισε λίγο βαμβάκι μέσα στο μείγμα και πέρασέ το από τα δόντια σου.
3. Άφησε το μείγμα να κάτσει στα δόντια σου για περίπου ένα λεπτό.
4. Βούρτσισε να δόντια σου για να αφαιρέσεις το λεμόνι με τη σόδα. Θα δεις αποτέλεσμα από την πρώτη στιγμή που θα το δοκιμάσεις.
5. Μην αφήσεις το μείγμα στα δόντια σου περισσότερο από ένα λεπτό καθώς μπορεί να τα διαβρώσει. Τις πρώτες φορές που θα το δοκιμάσεις άφησέ το λιγότερο από ένα λεπτό προκειμένου να διαπιστώσεις αν τυχόν έχεις κάποιου είδους ευαισθησία στο μείγμα.
 

Τρόποι να χαλαρώσετε μέσα σε 5 λεπτά

 


Την ώρα που νιώθετε πως όλα γύρω σας υψώνονται σαν βουνό είναι η κατάλληλη στιγμή να σταματήσετε ό,τι κάνετε και να δώσετε time out στον εαυτό σας ώστε να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση, να ξεπεράσει το στρες και να ξαναβρεί τους σωστούς ρυθμούς του.
Αφιερώστε πέντε λεπτά και κάντε κάτι από τα παρακάτω:-Πιείτε μια κούπα πράσινο τσάι: βοηθάει στην αποδέσμευση της έντασης.
-Φάτε ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας: ρυθμίζει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες και ισορροπεί το μεταβολισμό.


-Μασήστε την αγαπημένη σας τσίκλα: βοηθάει να χαλαρώσετε.
-Μετρήστε ανάποδα ως ένα είδος αυτοσυγκέντρωσης ώστε το μυαλό σας να μπορέσει να ξεφύγει από τις έννοιες που έχετε.
-Κλείστε τα μάτια σας για να ξαναποκτήσετε ηρεμία και συγκέντρωση.
-Σφίξτε ένα μπαλάκι του στρες. Αντί να χτυπήσετε το τοίχο απέναντι σας όπως θα θέλατε βγάλτε το θυμό σας και τα νεύρα σας στο μπαλάκι.
-Ρίξτε λίγο κρύο νερό στους καρπούς σας. Όταν νιώθετε να κοκκινίζετε από τα νεύρα και την υπερένταση ρίξτε λίγο νερό στους καρπούς και πίσω από τα αυτιά σας. Εκεί βρίσκονται οι μεγαλύτερες αρτηρίες του σώματος και με αυτό τον τρόπο βοηθάτε να ρίξετε την θερμοκρασία και άρα να ηρεμήσετε.
-Χτενίστε τα μαλλιά σας: θυμηθείτε πόσο σας χαλαρώνει όταν το κάνουν στο κομμωτήριο.
-Πάρτε το χρόνο σας. Βρεθείτε σε ένα δωμάτιο μόνοι χωρίς κανέναν άλλο.
-Αναζητήστε τον ήλιο. Κοιτάξτε έξω από το παράθυρο και επικεντρωθείτε τι γίνεται έξω.
-Πηγαίνετε για ένα σύντομο περπάτημα έστω μέχρι το περίπτερο.
-Μυρίστε κάτι που σας είναι ευχάριστο, τo άρωμά σας, ένα μπουκέτο με λουλούδια, εσπεριδοειδή φρούτα, ένα κερί.
-Μιλήστε με έναν φίλο ή συνάδελφο για κάτι άλλο από αυτό που σας απασχολεί και προσπαθήστε να γελάσετε.



πηγή
ΠΗΓΗ

Αυτά είναι τα παπούτσια που καταστρέφουν τα πόδια


Αυτά είναι τα παπούτσια που καταστρέφουν τα πόδια

Οι γυναίκες λατρεύουν τα παπούτσια και σίγουρα κάθε γυναίκα διαθέτει στην γκαρνταρόμπα της ένα ζευγάρι παπούτσια που κάνει κακό στα πόδια...
Δείτε ποια είναι τα παπούτσια που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα νεύρα, κάλλους ή και παραμόρφωση στα πόδια.
- Τακούνι στιλέτο
Όσο πιο ψηλό είναι το τακούνι, τόσο περισσότερο παραμορφώνεται το σχήμα του πέλματος.
Οι ποδίατροι προειδοποιούν ότι το τακούνι που είναι ψηλότερο από 5 εκατοστά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα πόδια. Ο αχίλλειος τένοντας βραχύνεται όταν το πόδι βρίσκεται επάνω στα τακούνια. Εάν λοιπόν τα φοράμε συχνά, μπορεί να προκληθεί χρόνια τενοντίτιδα.
Παράλληλα, τα τακούνια ευθύνονται για την αυξημένη πίεση στο μπροστινό μέρος του πέλματος. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η μεταταρσαλγία, δηλαδή ο έντονος πόνος στο πέλμα.
Ο πόνος στα πόδια οδηγεί σε ένα ντόμινο αντιδράσεων που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα. Αλλάζει ο τρόπος βάδισης και προκαλείται επακόλουθος πόνος στα γόνατα, τη μέση και τους γοφούς.
Κρατήστε λοιπόν τα ψηλά τακούνια για τις ειδικές περιστάσεις και προτιμήστε κάτι πιο άνετο για τις καθημερινές σας εμφανίσεις και τη δουλειά.
- Μυτερά παπούτσια
Αυτός ο τύπος παπουτσιών μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοια προβλήματα όπως τα ψηλά τακούνια.
Πέρα από τη μεταταρσαλγία και την παραμόρφωση, τα μυτερά παπούτσια μπορεί να προκαλέσουν νεύρωμα, δηλαδή φλεγμονή των νεύρων μεταξύ των δαχτύλων του ποδιού.
Προτιμήστε τα άνετα παπούτσια που δεν πιέζουν τα δάχτυλα και διευκολύνουν το περπάτημα.
- Σαγιονάρες
Όσο κι αν σας εκπλήσσει, οι σαγιονάρες παίρνουν το βραβείο του χειρότερου παπουτσιού!
Πολλές γυναίκες φορούν σαγιονάρες όλη μέρα το καλοκαίρι, όμως αυτό είναι μεγάλο λάθος. Οι σαγιονάρες δεν παρέχουν υποστήριξη στην καμάρα του ποδιού και δεν προστατεύουν το πόδι. Το αποτέλεσμα είναι οι συχνοί τραυματισμοί.
Μακροπρόθεσμα, η κακή υποστήριξη του ποδιού μπορεί να οδηγήσει σε τενοντίτιδα και πελματιαία απονευρωσίτιδα (μια πάθηση των ποδιών που προκαλεί πόνο λόγω ερεθισμού ή φλεγμονής).
Δεν πρέπει λοιπόν να φοράμε σαγιονάρες, εκτός κι αν βρισκόμαστε στην παραλία. Είναι προτιμότερο να επιλέγουμε σανδάλια με λουράκι, ώστε το πόδι να παραμένει σταθερό.
- Ίσια παπούτσια
Παρ’ ότι τα ίσια παπούτσια είναι εξαιρετικά άνετα και είναι κατάλληλα για κάθε περίσταση, δεν παρέχουν στο πόδι την απαραίτητη υποστήριξη ώστε να κινείται και να λειτουργεί όπως πρέπει.
Είναι κάτι σαν «βελτιωμένη έκδοση» της σαγιονάρας, καθώς προστατεύουν περισσότερο το πόδι, ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν τενοντίτιδα και πελματιαία απονευρωσίτιδα.
Εάν θέλετε να αποφύγετε τα 12ποντα, φροντίστε τουλάχιστον το παπούτσι να έχει λίγη σόλα και να υποστηρίζει καλά τη φτέρνα.
 
press-gr

Κόψτε το τσιγάρο για να μην υποφέρετε από κατάθλιψη

Το κόψιμο του καπνίσματος δεν ωφελεί μόνο τη σωματική υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο, καρδιοπάθεια και άλλες νόσους, αλλά επίσης κάνει καλό και στην ψυχική-νοητική υγεία, σε μερικές περιπτώσεις το ίδιο ή και περισσότερο από ό,τι βοηθούν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες, μια βρετανική και μία αμερικανική.

Κόψτε το τσιγάρο για να μην υποφέρετε από κατάθλιψη 
 
Οι νέες έρευνες καταρρίπτουν τον ευρέως διαδεδομένο μύθο (ιδίως μεταξύ των ίδιων των καπνιστών) ότι το κάπνισμα κάνει καλό στο μυαλό και την ψυχική διάθεσή τους, ηρεμώντας τους και βοηθώντας τους να χαλαρώσουν. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τις νέες μελέτες, οι καπνιστές, είτε έχουν προϋπάρχοντα διαγνωσμένα ψυχικά προβλήματα, είτε όχι, θα έχουν ακόμα καλύτερη ψυχική διάθεση σε βάθος χρόνου, αν κόψουν το τσιγάρο.
Στην πρώτη μελέτη (μετα-ανάλυση), με επικεφαλής την Τζέμα Τέιλορ, οι ερευνητές των πανεπιστημίων Οξφόρδης, Μπέρμιγχαμ και King's College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", μελέτησαν και συνέκριναν 26 δημοσιευμένες έρευνες πάνω στο ζήτημα, οι οποίες αφορούσαν καπνιστές με μέση ηλικία 44 ετών, οι οποίοι κάπνιζαν περίπου ένα πακέτο τη μέσα.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν αρχικά την ψυχική-νοητική υγεία των καπνιστών πριν το κόψουν και, στη συνέχεια, ξανά μετά το κόψιμο του τσιγάρου. Η αξιολόγηση αφορούσε το επίπεδο του άγχους, της κατάθλιψης, της θετικής στάσης απέναντι στη ζωή και της γενικότερης ποιότητας της καθημερινής ζωής.
Η έρευνα έδειξε ότι το σταμάτημα του καπνίσματος σαφώς μειώνει την κατάθλιψη και το άγχος, βελτιώνοντας παράλληλα την αισιοδοξία και την ποιότητα της ζωής. Σε γενικές γραμμές, όσοι το κόβουν, τείνουν να βλέπουν πια τον κόσμο με πιο θετικό τρόπο.
Η βελτίωση αφορά και όσους καπνιστές ήδη έχουν κάποια ψυχική διαταραχή, οι οποίοι, μετά το κόψιμο του τσιγάρου, συχνά εμφανίζουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους. Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, αυτή η διαπίστωση σημαίνει πως οι επαγγελματίες του χώρου της ψυχικής υγείας δεν πρέπει να διστάζουν να συστήσουν το κόψιμο του τσιγάρου, φοβούμενοι μήπως επιδεινωθεί η κατάσταση του ασθενούς.
Οι βρετανοί επιστήμονες βρήκαν ότι η βελτίωση, όσον αφορά τουλάχιστον την ψυχική διάθεση και τις αγχώδεις διαταραχές, μπορεί να είναι ίση ή και ανώτερη από αυτή που επιφέρει η θεραπεία με αντικαταθλιπτικά.
Η δεύτερη επιδημιολογική έρευνα, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής Πατρίτσια Καβάζος-Ρεγκ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον-Σεν Λιούις, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Psychological Medicine" (Ψυχολογική Ιατρική), επιβεβαιώνει πως οι άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές μπορούν να κόψουν το τσιγάρο με ασφάλεια και να βελτιώσουν τα συμπτώματά τους.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι κακώς οι θεραπευτές των ψυχιατρικών προβλημάτων συνήθως παραγνωρίζουν το αν καπνίζει ο ασθενής και προτιμούν να δίνουν προτεραιότητα στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, του άγχους, της εξάρτησης από εθιστικές ουσίες κλπ.
Οι αμερικανοί επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για 4.800 τακτικούς καπνιστές και διαπίστωσαν ότι όσοι από αυτούς εμφάνιζαν ψυχικά προβλήματα, ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να συνεχίζουν να έχουν τα ίδια προβλήματα τρία χρόνια αφότου είχαν κόψει το τσιγάρο. Αλλά και όσοι ποτέ δεν είχαν εκδηλώσει τέτοια ψυχικά προβλήματα, ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να τα εμφανίσουν τρία χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος (ακόμα και αν δεν το έκοβαν τελείως, αλλά απλώς μείωναν στο μισό τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζαν).

 ethnos.gr

Από 7 ετών καπνίζουν τα ελληνόπουλα

ΑΠΟ 7 ΕΤΩΝ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ 
Πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό καπνιστών παραμένει η Ελλάδα, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να είναι μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως. Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα στα δέκα παιδιά που καπνίζουν έχει ξεκινήσει την επικίνδυνη συνήθεια σε ηλικία 7 ετών και η μέση ηλικία έναρξης του καπνίσματος στη χώρα μας είναι τα 12 έτη!
Η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου κατέχουν την πρώτη θέση σε αριθμό ενηλίκων καπνιστών και η Πελοπόννησος στους ανήλικους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάθε χρόνο χάνουν στη χώρα μας τη ζωή τους από κάπνισμα περίπου 10.000 άνθρωποι.
Και αυτή η κακή συνήθεια, όπως καταγράφει η έρευνα, ξεκινά από τους γονείς, καθώς το 56.7% των μαθητών εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα μέσα στο σπίτι τους, ενώ το 67,4% των μαθητών εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα μέσα σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Εντύπωση στους ειδικούς προκάλεσε ότι ακόμη και οι υπεύθυνοι στα σημεία πώλησης καπνού δεν ενδιαφέρονται για τον νόμο και πωλούν κανονικά τσιγάρα σε ανήλικους. Μεταξύ όσων ανήλικων καπνιστών αγοράζουν τσιγάρα το 87.3% δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα στην αγορά τους λόγω ηλικίας.
H μελέτη διεξήχθη στη χώρα μας το 2013 με τη μέθοδο της καταγραφής σε επίπεδο νοικοκυριών και προσωπικές συνεντεύξεις σε άτομα μεγαλύτερα των 15 ετών , από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και την MRB Hellas. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο υπουργείο Υγείας.

Πηγή: www.tanea.gr

talcmag.gr

Πως να παραμείνετε νέοι


1. Πετάξτε τους ασήμαντους αριθμούς. Αυτό συμπεριλαμβάνει την ηλικία, το βάρος και το ύψος. Αφήστε τους γιατρούς να νοιάζονται γι' αυτά. Γι' αυτό τους πληρώνετε άλλωστε.

2. Κρατήστε μόνον τους ευχάριστους φίλους. Οι γκρινιάρηδες σας ρίχνουν.

3. Να μαθαίνετε συνεχώς! Μάθετε περισσότερα για τους υπολογιστές, τις τέχνες, την κηπουρική, οτιδήποτε, ακόμη και για το ραδιόφωνο. Να μην αφήνετε ποτέ τον εγκέφαλο ανενεργό. «Ένα ανενεργό μυαλό είναι το εργαστήρι του Διαβόλου». Και το επίθετο του διαβόλου είναι Αλτζχάιμερ.

4. Απολαύστε τα απλά πράγματα.

5. Γελάτε συχνά, διαρκώς και δυνατά. Γελάστε μέχρι να σας κοπεί η ανάσα.

6. Τα δάκρυα τυχαίνουν... Υπομείνετε, πενθήστε, και προχωρήστε παραπέρα. Το μόνο άτομο, που μένει μαζί μας για ολόκληρη τη ζωή μας είναι ο εαυτός μας. Να είστε ΖΩΝΤΑΝΟΙ ενόσω είστε εν ζωή.

7. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ό,τι αγαπάτε, είτε είναι η οικογένεια, τα κατοικίδια, η μουσική, τα φυτά, τα ενδιαφέροντά σας, οτιδήποτε. Το σπίτι σας είναι το καταφύγιό σας.

8. Να τιμάτε την υγεία σας: Άν είναι καλή, διατηρήστε την. Εάν είναι ασταθής, βελτιώστε την. Εάν είναι πέραν της βελτιώσεως, ζητήστε βοήθεια.

9. Μην κάνετε βόλτες στην ενοχή. Κάντε μια βόλτα στα μαγαζιά, ακόμη και στον διπλανό νομό ή σε μια ξένη χώρα αλλά ΜΗΝ πηγαίνετε εκεί που βρίσκεται η ενοχή.

10. Πείτε στους ανθρώπους που αγαπάτε ότι τους αγαπάτε, σε κάθε ευκαιρία.

ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ: Η ζωή δε μετριέται από τον αριθμό των αναπνοών που παίρνουμε, αλλά από τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα!

Όλοι χρειαζόμαστε να ζούμε τη ζωή μας στο έπακρο κάθε μέρα!

Το ταξίδι της ζωής δεν είναι για να φθάσουμε στον τάφο με ασφάλεια σ' ένα καλοδιατηρημένο σώμα, αλλά κυρίως για να ξεγλιστρούμε προς όλες τις πλευρές, πλήρως εξαντλημένοι, φωνάζοντας «...ρε γαμώτο....τι βόλτα!».


 Θεραπευτικα βοτανα υγειας