Έξυπνα tips για να καλύπτετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε σίδηρο

Κάντε  κλικ  πάνω  στην εικόνα  για  να  οδηγηθείτε  στη  σελίδα  Νέα  Διατροφής  και  στο  σχετικό  θέμα

Τα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού μας

Τα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού μας
Κάντε  κλικ  πάνω  στην εικόνα  για να οδηγηθείτε  στο  σχετικό  θέμα και  στη  σελίδα  Εναλλακτική  Δράση




Οι ουσίες που καταστρέφουν τη νοημοσύνη



Οι διατροφικές απειλές για την υγεία του εγκεφάλου

Στη διατροφή μας υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε ανάλογα με τις ανάγκες που έχουμε. Άλλα τρόφιμα βοηθούν στην απώλεια βάρους, ενώ άλλα διεγείρουν τις διανοητικές λειτουργίες και βελτιώνουν τη μνήμη.

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν και τροφές που έχουν καταστρεπτικές συνέπειες για τον οργανισμό και τη λειτουργία του εγκεφάλου και οι διατροφολόγοι προτείνουν να περιορίσουμε την κατανάλωσή τους προκειμένου να έχουμε και λιγότερες αρνητικές συνέπειες.

Παρακάτω θα διαβάσετε ποια είναι τα έντεκα τρόφιμα με τη χειρότερη επίδραση στη νοημοσύνη μας και τα οποία θα πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά σε μεγάλη ποσότητα και συχνότητα...

Προϊόντα με ζάχαρη

Η ίδια η ζάχαρη αλλά και τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη είναι βλαβερά όχι μόνο για το βάρος μας, αλλά και για τον εγκέφαλό μας. Η κατανάλωση ζάχαρης μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσει μια πληθώρα νευρολογικών προβλημάτων και μπορεί να επηρεάσει και τη μνήμη.

Επίσης, η ζάχαρη σχετίζεται και με τη δυνατότητα της μάθησης, γι’ αυτό το λόγο προτείνεται να αποφεύγονται τα προψημένα τρόφιμα, τα προϊόντα με ζάχαρη και σιρόπι καλαμποκιού, καθώς και τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φρουκτόζη.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι γνωστό ότι βλάπτει το συκώτι μακροπρόθεσμα και προκαλεί αυτό που ονομάζεται «εγκεφαλική ομίχλη» (brain fog). Όπως υποδηλώνει και η ονομασία του φαινομένου, παρουσιάζεται ένα συναίσθημα πνευματικής σύγχυσης που δρα σαν ένα σύννεφο που επηρεάζει τη διαυγή σκέψη όπως και τη μνήμη.

Έχετε παρατηρήσει ότι πολλές φορές δεν θυμάστε τα ονόματα μερικών αντικειμένων ή δεν μπορείτε να φέρετε στη μνήμη σας ορισμένα γεγονότα και να αποφασίσετε αν έγιναν στην πραγματικότητα ή αν τα είδατε στον ύπνο σας; Αυτό μπορεί να συμβαίνει εξαιτίας της υψηλής ποσότητας αλκοόλ που ενδέχεται να καταναλώσατε, που επηρεάζει την ισορροπία του εγκεφάλου. Ευτυχώς, αυτά τα συμπτώματα είναι αναστρέψιμα, αν σταματήσετε το αλκοόλ ή αν περιορίσετε την κατανάλωσή του σε ένα ή δυο ποτά την εβδομάδα.

Πρόχειρο και γρήγορο φαγητό


Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ αποκάλυψε ότι το γρήγορο φαγητό μπορεί να αλλάξει τα χημικά στοιχεία του εγκεφάλου μας, προκαλώντας έτσι συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη και το άγχος. Έτσι κι αλλιώς, τα φαγητά που είναι πλούσια σε λιπαρά προκαλούν συμπτώματα στέρησης, όταν διακόπτεται η κατανάλωσή τους.

Αυτά τα τρόφιμα επηρεάζουν την παραγωγή της ντοπαμίνης, ενός σημαντικού χημικού που συνεισφέρει στο συναίσθημα της ευτυχίας και της γενικότερης ευεξίας. Επιπλέον, η ντοπαμίνη υποστηρίζει και τη διανοητική λειτουργία, τη γνωστική ικανότητα, την αφύπνιση, την κινητοποίηση και τη μνήμη. Για όλους αυτούς τους λόγους, τέτοιου είδους τρόφιμα είναι καλό να αποφεύγονται.

Τηγανητά φαγητά

Όλα σχεδόν τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν χημικά, προσθετικά, τεχνητά αρώματα, συντηρητικά και άλλα παρόμοια, τα οποία επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τη διανοητική λειτουργία μας εξαιτίας των χημικών στοιχείων που διαθέτουν, τα οποία προκαλούν υπερκινητικότητα στα παιδιά και τους ενηλίκους.

Τα τηγανητά ή επεξεργασμένα φαγητά καταστρέφουν με αργό ρυθμό τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Ωστόσο, ορισμένα είδη ελαίων είναι πιο επικίνδυνα από άλλα, με το ηλιέλαιο να θεωρείται από τα πιο τοξικά έλαια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Επεξεργασμένα ή προμαγειρεμένα φαγητά

Ακριβώς όπως και τα τηγανητά, έτσι και τα επεξεργασμένα ή προμαγειρεμένα φαγητά επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας εκφυλιστικής εγκεφαλικής διαταραχής, όπως το Αλτσχάιμερ, αργότερα στη ζωή.

Πολύ αλμυρά φαγητά


Όλοι γνωρίζουμε ότι τα αλμυρά φαγητά επηρεάζουν την πίεση του αίματος και είναι πολύ επικίνδυνα για την καρδιά. Ωστόσο, όπως δείχνουν οι έρευνες, τα φαγητά που περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες αλατιού μπορεί να επηρεάσουν τη διανοητική λειτουργία και να αμβλύνουν την ικανότητα της σκέψης. Με άλλα λόγια, τα αλμυρά φαγητά επιδρούν στη νοημοσύνη μας!

Επίσης, έχει αποδειχτεί ότι η κατανάλωση αλμυρών φαγητών καθώς και νικοτίνης έχει τις ίδιες συνέπειες με τα ναρκωτικά, αφού μόλις σταματήσει η κατανάλωσή τους εμφανίζεται σύνδρομο στέρησης και θέληση για επιπλέον αλμυρά φαγητά.

Σιτηρά εκτός από τα 100% ολικής άλεσης

Όλα τα σιτηρά επιδρούν στην εγκεφαλική λειτουργία και στη συνολική υγεία μας, εκτός από τα σιτηρά που είναι 100% ολικής άλεσης, τα οποία είναι πολύ πλούσια σε ίνες και είναι γνωστό ότι προλαμβάνουν την αρτηριακή γήρανση.

Αν καταναλώνετε τα απλά σιτηρά, το σώμα σας κινδυνεύει από πρόωρη γήρανση, ενώ μπορεί να παρατηρηθεί και απώλεια μνήμης και «εγκεφαλικής ομίχλης» (brain fog). Επομένως, προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τους απλούς υδατάνθρακες με τους σύνθετους, επιλέγοντας ουσιαστικά στην καθημερινότητά σας ψωμί ολικής άλεσης αντί για άσπρο.

Επεξεργασμένες πρωτεΐνες


Οι πρωτεΐνες είναι η τροφή των μυών και είναι πολύ σημαντικές για τη σωστή λειτουργία του σώματος. Το κρέας είναι η βασικότερη πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών, ωστόσο πολύ επεξεργασμένες μορφές πρωτεΐνης, όπως τα χοτ ντογκ, το σαλάμι και τα λουκάνικα θα πρέπει να αποφεύγονται.

Αντίθετα με τις φυτικές πρωτεΐνες που βοηθούν το σώμα να προστατέψει το νευρικό σύστημα, οι επεξεργασμένες πρωτεΐνες κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Επιδιώξτε να τρώτε ψάρι (ειδικά τόνο και σολομό), γαλακτοκομικά προϊόντα και καρύδια, που είναι πηγές πρωτεϊνών υψηλής διατροφικής αξίας.

Τρανς λιπαρά

Τα τρανς λιπαρά προκαλούν πληθώρα προβλημάτων, από καρδιακά προβλήματα και ανεβασμένη χοληστερόλη μέχρι παχυσαρκία. Είναι εξίσου επιβλαβή και για τον εγκέφαλό μας, καθώς κάνουν το μυαλό μας πιο νωθρό, επηρεάζουν τα αντανακλαστικά μας και την ποιότητα των εγκεφαλικών αντιδράσεων, ενώ αυξάνουν και την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επιπλέον, αν τα τρανς λιπαρά καταναλώνονται παρατεταμένα, οδηγούν σε ένα είδος συρρίκνωσης του εγκεφάλου, παρόμοιο με τη συρρίκνωση που προκαλεί το Αλτσχάιμερ. Αυτό συμβαίνει διότι τα τρανς λιπαρά καταστρέφουν αργά τις αρτηρίες, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, γεγονός που μπορεί να αποφευχθεί μειώνοντας απλώς την κατανάλωση αυτών των λιπαρών.

Τεχνητά γλυκαντικά

Όταν οι άνθρωποι επιθυμούν να χάσουν βάρος, θεωρούν ότι θα αδυνατίσουν μέσα σε μια νύχτα, αντικαθιστώντας απλώς τη ζάχαρη με τα τεχνητά γλυκαντικά. Είναι αλήθεια ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες περιέχουν πράγματι λιγότερες θερμίδες, ωστόσο μπορεί να προξενήσουν μεγαλύτερη βλάβη από το καλό που θεωρούμε ότι φέρνουν.

Όταν χρησιμοποιούνται για εκτεταμένη χρονική περίοδο, τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλική βλάβη και να αποδυναμώσουν τη νοητική ικανότητά μας, ειδικά αν χρησιμοποιούνται σε μεγάλες ποσότητες.

Νικοτίνη

Παρά το γεγονός ότι η νικοτίνη δεν είναι ακριβώς τρόφιμο, προκαλεί χάος στον εγκέφαλό μας περιορίζοντας τη ροή του αίματος και τη φυσιολογική ροή γλυκόζης και οξυγόνου σε αυτό το σημαντικό όργανο του ανθρώπινου σώματος. Η νικοτίνη προκαλεί όχι μόνο πρόωρη γήρανση, κακή αναπνοή και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων, αλλά επηρεάζει και την παραγωγή και λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, στενεύοντας τα τριχοειδή αγγεία, εκείνα τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που παίζουν βασικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου. 


newsbeast.gr 
Από το  Ιστολόγιο  Γκρίζος  Γάτος

Οι 5 τροφές της νεότητας

 
Μπορείτε να προσθέσετε χρόνια στη ζωή σας, κάνοντας πιο έξυπνη επιλογές τροφίμων; Ναι!

Υπάρχουν πολλές μεταβλητές που εμπλέκονται στο πόσο καιρό θα ζήσουμε, αλλά ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μένοντας δραστήριοι και ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή, μπορείτε να επιβραδύνετε τη διαδικασία γήρανσης και να αποτρέψετε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η οστεοπόρωση, ο διαβήτης και η καρδιακή νόσος.

Ξεκινήστε τώρα με την κατανάλωση αντιοξειδωτικών τροφών πλούσιων σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Σας προτείνουμε τις παρακάτω τροφές για την καλή υγεία σας:


1. Ελαιόλαδο


Τα μονοακόρεστα λιπαρά στο ελαιόλαδο είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για τα χαμηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων και καρκίνου στην Κρήτη.

2 . Γιαούρτι

Έρευνες έχουν δείξει ότι το γιαούρτι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο, πλούσιο σε ασβέστιο , το οποίο βοηθά στην οστεοπόρωση και περιέχει «καλά βακτήρια» που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εντέρου και μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης των ηλικιακών ασθενειών του εντέρου .

3 . Ψάρι


Το ψάρι είναι μια πλούσια πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών , βοηθούν στην πρόληψη της χοληστερόλης που συσσωρεύονται στις αρτηρίες και προστατεύουν από αρρυθμίες .

4. Σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, κάνει καλό στην καρδιά, εμποδίζει την εμφάνιση διαβήτη και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος καθώς έχει αντιθρομβωτικές και αντιπηκτικές ιδιότητες.

5. Ξηροί καρποί


Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιες πηγές ακόρεστων λιπών , έτσι ώστε να προσφέρουν οφέλη παρόμοια με αυτά που σχετίζονται με το ελαιόλαδο . Είναι, επίσης, συμπυκνωμένες πηγές βιταμινών, μετάλλων και άλλων φυτοχημικών , συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών.

6. Κρασί


Η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις , το διαβήτη και τη σχετιζόμενη με την ηλικία απώλεια μνήμης . Το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη, και σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να ενεργοποιήσει γονίδια που επιβραδύνουν τη γήρανση των κυττάρων.

Πηγή: boro.gr

Από  την  Ιστοσελίδα  Flashnews.gr

Πράσινα Smoothies

Τα πράσινα smoothies μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιεινό δεκατιανό γευμα, είναι ευκολα στην κατασκευή τους και εξαιρετικά θρεπτικά. Η συνταγή είναι απλή, διαλέξτε τα αγαπημένα σας φρούτα  και μερικά πράσινα λαχανικά, όπως σπανάκι, σέσκουλα, μαρούλι, αβοκάντο κτλ και αλέστε τα στο μπλέντερ μαζί με νερό.


Θα δούμε  2 νόστιμες συνταγές  για να φτιάξετε υγιεινά πράσινα smoothies.


ΦΡΟΥΤΕΝΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

Υλικά:

  • 2 κούπες νερό
  • 2 μπανάνες
  • 2 πορτοκάλια
  • 1 μήλο
  • 1 λεμόνι
  • 1 κουτάλια της σούπας σπιρουλίνα σε σκόνη
  • 1 κούπα λάχανο
  • λίγο τζίντζερ

ΕΚΡΗΞΗ ΦΡΑΟΥΛΑΣ

Υλικά:

  • 2 κούπες νερό
  • 8 μεγάλες φράουλες
  • 2 μήλα
  • 1 μπανάνα
  • 2 κούπες σπανάκι

Εκτέλεση:
Κόψτε σε κομμάτια τα φρούτα. Γεμίστε το μπλέντερ μέχρι τη μέση με φρούτα και το υπόλοιπο με τα πράσινα λαχανικά. Προσθέστε το νερό. Ανακατεψτε για 3-4 λεπτά στο μπλέντερ να γίνουν ένας πηχτός χυμός.

Σερβίρετε αμέσως και απολαύστε ένα υγιεινό γεύμα με μεγάλη θρεπτική αξία. Το καλοκαίρι χρησιμοποιείστε παγωμένα φρούτα για μια δροσερή απόλαυση.

Κάντε τους δικούς σας συνδυασμούς με τις αγαπημένες σας γευσεις και επιλέξτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά της εποχής. Αρχικά μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα των λαχανικών και να προσθέσετε επιπλέον φρούτα, κάντε το τόσο γλυκό ώστε να το απολαμβάνετε κάθε φορά που το πίνετε. Με τον καιρό και αφού συνηθίσετε τη γεύση των φρέσκων πράσινων λαχανικών μπορείτε να αυξάνεται σιγά σιγά την ποσότητα και την ποικιλία τους.

Aπό  το  Ιστολόγιο  ΠΡΑΣΙΝΟ

Ελιξίριο μακροζωϊας


 
 
Το κάνουμε μια φορά το χρόνο, καθαρίζει τις φλέβες από τη χοληστερίνη.
Υλικά:

    300 γρ σκόρδο,
    500 γρ κρεμμύδια,
    1,5 λίτρο μηλόξυδο και
    1 κιλό μέλι.

Διαδικασία:

Κόβουμε στο μούλτι τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα βάζουμε για 24 ώρες μέσα σε μια κούπα μαζί με το μηλόξυδο. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε το μείγμα.

Στη συνέχεια αφού περάσει ο χρόνος το στραγγίζουμε και στο ζουμί προσθέτουμε το μέλι και το ανακατεύουμε για να διαλυθεί. Το βάζουμε σε μπουκάλια και το διατηρούμε στο ψυγείο.

Το βάζουμε στη σαλάτα αντί για ξίδι, 4 κουταλάκια τη φορά. 
 
 
Από  την  ιστοσελίδα  Briefingnews.gr