Διατηρήστε τη μνήμη με μήλα

Φάτε 2-3 μήλα την ημέρα, ή καταναλωστε το χυμο τους ,αυτο μπορεί να βοηθήσει,ωστε ο εγκέφαλος να λειτουργεί καλά,και έτσι να μην είσαστε ξεχασιάρης.Οι Αντιοξειδωτικές ουσίες των μήλων, κυρίως Η βιταμίνη C και η Κουαρσετινη (quercetin), βοηθουν την πρόληψη των ζημιών στη μνήμη,του εγκεφάλου, που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες.

Η περιορισμένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών, κάνει το σώμα μας να μην είναι σε θέση να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν μια σειρά από ασθένειες, από καταρράκτη μεχρι καρκίνο.
Υγιείς λύσεις με μηλα
Ένα μήλο την ημέρα το γιατρο τον κανει περα. Αρχαία ρηση που ισχυει διαχρονικα.. Πραγματικά τα οφέλη των μήλων είναι πολλα και σημαντικα. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτό το φρούτο περιέχει πολλές βιταμίνες, ανόργανα άλατα, φυτικές ίνες, και ειναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Γι 'αυτό μην καθυστερειτε.  Να τρωτε ένα μήλο κάθε μέρα.

Τα οφέλη του μήλου ήταν γνωστα από τη Ρωμαϊκή εποχή.
Πολλά τα οφέλη των μήλων.
(1) μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα
(2) ελαττώνουν την αρτηριακή πίεση
(3) βοηθουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα
(4) αύξανουν την HDL χοληστερινη
(5) σκοτώνουν τους ιους
(6) μειώνουν την όρεξη
(7) διευκολύνουν την πέψη
(8) βοηθουν στη διατήρηση της υγείας των νεύρων
(9) συμβαλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου
(10) μπορουν να διατηρήσουν την υγεία της καρδιάς. 

Η έρευνα δείχνει ότι τα μήλα έχουν υψηλά επίπεδα quercetin. Τα υψηλά επίπεδα της quercetin που αναφέρονται μπορεί να αυξήσουν την αντιοξειδωτική δράση στο αίμα. Αυτό μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης του αίματος.


Επιπλέον, το υψηλό ποσοστο quercetin κάνει τα άτομα που καταναλώνουν μηλα να εχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η κουαρσετινη ειπώθηκε οτι είναι αναστολεας ορισμένων μορφών καρκίνου. Οι καπνιστές ενθαρρύνονται να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μήλων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μήλα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και quercetin, και μπορεί να βοηθήσουν την πρόληψη βλαβών στα τοιχώματα των αγγείων ,που προκαλουνται από τον καπνό.
Η Υδατοδιαλυτη ίνα που ονομάζεται πηκτίνη και υπαρχει στα μήλα, , μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης. Η Πηκτίνη επισης μπορεί να δεσμεύσει τα χολικά οξέα και βοηθα τη δυσκοιλιοτητα. Η Πηκτίνη στα μήλα είναι επίσης χρήσιμη στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Θρεπτικά συστατικά σε 100 γραμ.μήλων:
Ενέργεια                      58,00 θερμιδες
Πρωτεΐνη                      0,30 g
Λίπος                            0,40 g
Υδατανθρακες            14,90 g
Ασβεστιο                    6,00 mg
Φωσφόρος                10,00 mg
Φυτικες ινες                   0,70 g
Σιδηρος                       1,30 mg
Η βιταμίνη Α               24,00 RE
Βιταμίνη Β1                  0,04 mg
Βιταμίνη Β2                  0,03 mg
Βιταμίνη C                    5,00 mg
Νιασίνη                        0,10 mg

Σε σύγκριση με τα πορτοκάλια, τα μήλα περιέχουν 50% περισσότερη βιταμίνη Α. Αυτή η βιταμίνη βοηθα στην ίαση των λοιμώξεων και μπρορει  να κρατήσει τα μάτια σε καλή κατάσταση. Οι  βιταμίνες C και Β είναι σημαντικές για τη διατήρηση υγιών νεύρων. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για το σχηματισμό των οστών και των δοντιών. Το ασβέστιο στα μήλα, μπορεί να βοηθήσει το πεπτικό σύστημα να απορροφήσει ασβέστιο από άλλα τρόφιμα.

 Από  το  Ιστολόγιο  ΦΥΣΙΚΗ  ΥΓΙΕΙΝΗ 

Τσάι Λεμονόχορτο




Lemon Grass tea - παγωμένο  

Συστατικά:
1 φλιτζάνι Λεμονόχορτο,ψιλοκομμένο(κατεψυγμενο η Αποξηραμένο )
3 λίτρα νερό
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο Τζιντζερ,ψιλοκομμένο

Μέθοδος:
1.Συνδυάστε όλα τα συστατικά σε μια μεγάλη κατσαρολα
2.Σιγοβράστε για 10 λεπτά.
3.Στο τελος βγαλτε το λεμονόχορτο και το τζίντζερ από το νερό και πετάξτε τα.
4.Τοποθετήστε το τσάι σε γυαλινη ή πλαστικη κανάτα και βαλτε τη στο ψυγειο.
5.Σερβίρουμε με φέτα λεμονιού.

Από  το  Ιστολόγιο  ΦΥΣΙΚΗ  ΥΓΙΕΙΝΗ 

Μας παχαίνουν οι φίλοι στο facebook



Όσοι περνούν ώρες κινώντας τις σελίδες τους στο facebook παχαίνουν υποστηρίζουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Columbia και το Πανεπιστήμιο του Pittsburg.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι εκείνοι που συνομιλούν συχνά με τους φίλους τους στο f/b έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης αλλά χαμηλότερο βαθμό αυτοελέγχου. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να τσιμπολογήσουν ανθυγιεινό φαγητό μόλις «βγουν» από το facebook, ειδικά αν η συνομιλία τους ήταν με κάποιο κοντινό τους φίλο. Οι ερευνητές μάλιστα πιστεύουν ότι είναι αυτό το τσιμπολόγημα που απειλεί τους χρήστες με περιττά κιλά και όχι το γεγονός ότι κάνουν καθιστική ζωή μπροστά στον υπολογιστή.

Στο άρθρο τους στο περιοδικό Journal of Consumer Research οι ερευνητές αναφέρουν ότι όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απολαμβάνουν μια θετική επίδραση στην αυτοεκτίμησή τους και στην ευεξία τους. Ωστόσο αυτά τα έντονα θετικά συναισθήματα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την συμπεριφορά τους κάνοντας τους να χάνουν έστω και περιστασιακά τον έλεγχο λίγο μετά το σερφάρισμά  τους και αφού έχουν μιλήσει με κάποιον κοντινό τους φίλο στο διαδίκτυο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που χρησιμοποιούσαν το facebook για να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους ήταν πιο πιθανό να τρώνε ακατάστατα και να είναι υπέρβαροι. Επίσης είχαν υψηλότερα χρέη στην πιστωτική τους κάρτα.

Από την άλλη μεριά όμως αυτό το μοτίβο δεν παρατηρήθηκε σε εκείνους που χρησιμοποιούσαν το facebook για να επικοινωνούν με ανθρώπους με τους οποίους δεν είχαν μεγάλη οικειότητα.

Vita.gr

Φυστίκια. Κάνουν θαύματα στο αδυνάτισμα, βοηθούν ζάχαρο κατεβάζουν τριγλυκερίδια.




Μπορεί να είναι η αγαπημένη τροφή των ελεφάντων, αλλά εσένα θα σε αδυνατίσει κι αυτό γιατί κρατά τα επίπεδα σακχάρου σταθερά και κόβει την πείνα. Ερευνητές του πανεπΦυστίκια. Κάνουν θαύματα στο αδυνάτισμα, βοηθούν ζάχαρο κατεβάζουν τριγλυκερίδια.

Μπορεί να είναι η αγαπημένη τροφή των ελεφάντων, αλλά εσένα θα σε αδυνατίσει κι αυτό γιατί κρατά τα επίπεδα σακχάρου σταθερά και κόβει την πείνα. Ερευνητές του πανεπιστημίου Περντιού στην Ιντιάνα διαπίστωσαν ότι, όταν πρόσθεσαν 500 επιπλέον θερμίδες σε φιστίκια επί τρεις εβδομάδες στη διατροφή εθελοντών, δεν είχαν καμία αλλαγή βάρους, που λογικά θα έπρεπε να είχαν πάρει 1-2 κιλά λόγω των επιπλέον θερμίδων. Και όχι μόνο αυτό, τα τριγλυκερίδια στο αίμα έπεσαν κατά 24%. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα φιστίκια προσφέρουν κορεσμό, με αποτέλεσμα να τρώει
κανείς λιγότερο. Το φιστικοβούτυρο έχει την ίδια δράση. Δοκίμασέ το αλειμμένο σε ολικής αλέσεως ψωμί ή κρακεράκια.

Πηγή:www.menshealth.gr

Από  το  Ιστολόγιο  Κηπευτικά  Αγίου  Γεωργίου 

Επικίνδυνα τα αντικολλητικά τηγάνια




Οι αντικολλητικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε τηγάνια και άλλα μαγειρικά σκεύη συνδέονται με διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, εκτιμά νέα βρετανική μελέτη.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί των Πανεπιστημίων του Έξετερ και του Πλύμουθ, ανακάλυψαν ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις της ουσίας PFOA (περφλουορο-οκτανοϊκό οξύ) στο αίμα έδειξαν να διπλασιάζουν την πιθανότητα εμφάνισης διαταραχών του θυρεοειδούς, επιδρώντας έτσι στον μεταβολισμό του οργανισμού
.«Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτη των επιπτώσεων της έκθεσής μας στη συγκεκριμένη ουσία, η οποία εντοπίζεται στο περιβάλλον και τα
νοικοκυριά», αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης καθηγήτρια Ταμάρα Γκάλογουει.
«Πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς κάνουμε» συμπληρώνει η ειδικός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη των ανθρώπων να γνωρίζουν τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν στην υγεία τους οι ουσίες που.. βρίσκονται στο σπίτι τους.
Οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, αποτελούν μια κοινή πάθηση που υπολογίζεται ότι πλήττει περίπου 1 στις 50 γυναίκες και 1 στους 1000 άνδρες, σε κάποια φάση της ζωής τους. Τόσο ο υπερθυρεοειδισμός, όσο και ο υποθυρεοειδισμός μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τους παλμούς της καρδιάς, τη θερμοκρασία του σώματος και πολλές ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού όπως π.χ. τον μεταβολισμό, την αναπαραγωγική ικανότητα, τη διαδικασία της πέψης και τη νοητική υγεία.
Το PFOA είναι ένα σταθερό χημικό, το οποίο δημιουργήθηκε για να απωθεί τη θερμότητα, το νερό, τη λιπαρότητα και τους λεκέδες. Χρησιμοποιείται κυρίως στην κατασκευή διαφόρων αντικειμένων για το σπίτι όπως π.χ. μαγειρικά σκεύη, αδιάβροχα ρούχα, χαλιά, καναπέδες, κουρτίνες, αντικείμενα ανθεκτικά στη φωτιά κ.ά.

Για αρκετά χρόνια υπήρχε η υποψία ότι το συγκεκριμένο χημικό προκαλούσε προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Τώρα, όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Environmental Health Perspectives» οι υποψίες αυτές φαίνεται να επιβεβαιώνονται για πρώτη φορά μέσα από τη μελέτη των βρετανών επιστημόνων.
Πηγή
Από το attikanea
http://www.kalyterotera.gr

Από το  Ιστολόγιο  Αφύπνηση  Συνείδησης 

10 πρακτικοί τρόποι για να ξαναχρησιμοποιήσετε το...τσάι



Περιμένοντας τα χιόνια,  τι καλύτερο από το να ανοίξετε το ντουλάπι σας και να φτιάξετε ένα ζεστό, μυρωδάτο και κυρίως θρεπτικό τσάι. Και θυμηθείτε ότι δεν είναι μόνο η γεύση του τσαγιού, που προσφέρει αγαλλίαση αλλά και το …φακελάκι του.

Αν απορείτε για το τι λέμε, απλά σας ενημερώνουμε ότι, το τσάι δεν είναι μόνο για κατανάλωση της μιας φοράς. Το φακελάκι του τσαγιού, που τόσο απερίσκεπτα και μηχανικά πετάτε στο καλάθι των σκουπιδιών, όταν φυσικά βγάλει όλα τα αρώματά του, μπορεί να ενυδατώσει το σώμα σας, να διώξει τις άσχημες μυρωδιές, να σας απαλλάξει από τσιμπήματα εντόμων και να.....γιατρέψει τα φυτά σας.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αφού λοιπόν, απολαύσατε το τσάι σας, μπορείτε το φακελάκι να το ξαναχρησιμοποιήσετε για να:

1. Ενυδατώσετε το δέρμα σας

Όπως ακριβώς οι γευστικοί σας κάλυκες, έτσι και το δέρμα σας μπορεί να απολαύσει την «παρέα» του τσαγιού. Αντί για τα κλασικά αφρόλουτρα με τα χίλια δυο μοσχομυριστά προϊόντα, γεμίστε τη μπανιέρα σας με νερό και ρίξτε μέσα όλα τα χρησιμοποιημένα φακελάκια από τσάι. Ένα τέτοιο «αφρόλουτρο» θα αναζωογονήσει το δέρμα σας, προσφέροντας μοναδική ενυδάτωση. Επιπλέον, τα φύλλα του τσαγιού, έχουν την ιδιότητα να αποκαθιστούν το αφυδατωμένο δέρμα και η αντιοξειδωτική δράση, ειδικά του πράσινου τσαγιού, δίνει νεανική αίσθηση στο σώμα σας.


2. Πείτε αντίο στους λεκέδες

Η μαγειρική σόδα δεν είναι το μόνο ισχυρό «αντίδοτο», που απομακρύνει λεκέδες από λίπη και γράσο (αλλά με τη σόδα θα ασχοληθούμε μια άλλη φορά). Γεμίστε το νεροχύτη σας με ζεστό νερό, ρίξτε μέσα τα τηγάνια και τα κατσαρολικά σας και προσθέστε χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού. Οι τανίνες, που περιέχει το τσάι θα εξαφανίσουν τους επίμονους λεκέδες σε χρόνο...μηδέν.

3. Ετοιμάστε φαγητό για τα φυτά σας

Προσφέρετε στα φυτά σας το δικό τους…ρόφημα. Ανοίξτε το φακελάκι του τσαγιού και ρίξτε το στο χώμα των φυτών σας, ώστε να απορροφήσουν όλες τις θρεπτικές ουσίες. Ειδικά για τα τριαντάφυλλα και τις φτέρες, το τσάι είναι ο απόλυτος …μεζές. Και αν έχετε «άρρωστα» φυτά, ποτίστε δύο φορές τη μέρα με τσάι, για να βρούνε γρήγορα την …υγειά τους.


4. Ξεκουράστε τα μάτια σας

Η παλιά κλασική μέθοδος με τα φακελάκια από το τσάι στα κουρασμένα μάτια σας θα απομακρύνει την κούραση, τις «σακούλες» και τους μαύρους κύκλους. Τοποθετήστε κρύα τα φακελάκια του τσαγιού και αφήστε τα για 10 λεπτά στα μάτια σας. Οι τανίνες (που περιέχει το τσάι) συμβάλλουν στη μείωση των φλεγμονών και των αποχρωματισμών στην περιοχή, ενώ αν ανησυχείτε για τη «γερασμένη» όψη των ματιών σας, επιλέξτε το χαμομήλι, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

5. Διώξτε τις μυρωδιές

Ανανεώστε τη μυρωδιά του σπιτιού σας, αφήνοντας φακελάκια τσαγιού εδώ και εκεί. Μπορείτε να τοποθετήσετε μερικά στο ψυγείο, για να απαλλαγείτε από τις μυρωδιές των φαγητών, να ψεκάσετε με τσάι το χαλί και τα υφάσματα του σπιτιού σας ή ακόμα και να φτιάξετε μόνοι σας ένα αρωματικό αποσμητικό χώρου, τοποθετώντας σε ένα μπουκάλι νερό, «ξαναβρασμένα» (2 φορές μάλιστα) σακουλάκια από τσάι. Προσθέστε τα αγαπημένα σας έλαια και απολαύστε νέες μυρωδιές.


6. Απαλλαγείτε από τσιμπήματα

Όταν τα έντομα αποφασίσουν να σας επισκεφτούν, υποδεχτείτε τα με ..τσάι. Χρησιμοποιήστε τα σακουλάκια σαν κομπρέσα, για να απαλύνετε τον πόνο. Απλά τοποθετήστε στην περιοχή του τσιμπήματος ένα κρύο φακελάκι με τσάι, για να μειώσετε τη φλεγμονή. Το καλοκαίρι θυμηθείτε ότι μπορείτε να κάνετε το ίδιο, αν έχετε καεί από τον ήλιο.

7. Γυαλίστε τα έπιπλά σας

Ξύλινα πατώματα και έπιπλα χρειάζονται ένα φρεσκάρισμα και ο καλύτερος και υγιεινότερος τρόπος, είναι να βράσετε 6-10 φακελάκια τσαγιού, να τα τοποθετήστε σε έναν κουβά με νερό και έπειτα να...σφουγγαρίσετε το πάτωμά σας ή να καθαρίσετε τις επιφάνειες των επίπλων σας με ένα μαλακό πανί.

8. Ξεχάστε την κακή αναπνοή

Πριν πλησιάσετε κάποιον σε απόσταση...αναπνοής, θυμηθείτε να κάνετε μία πλύση με χρησιμοποιημένο φακελάκι από τσάι. Απλά κάντε πλύσεις, με μια γενναιόδωρη ποσότητα από αρωματικό τσάι (αν έχετε και φακελάκια με μέντα ακόμα καλύτερα) και είστε έτοιμος.

9. Σπιτικό… πεντικιούρ

Το στόμα σας δεν είναι το μόνο μέρος του σώματός, που χρειάζεται περιποίηση με …τσάι. Την επόμενη φορά, που θα απολαύσετε μία κούπα ζεστό τσάι, βάλτε μπροστά σας μία λεκάνη με ζεστό νερό, τοποθετήστε τα πόδια σας και ηρεμήστε με ένα απολαυστικό ποδόλουτρο, για τουλάχιστον 15 λεπτά. Θα χρειαστείτε φυσικά περισσότερο από ένα φακελάκι, αλλά η αντιβακτηριδιακή δράση του τσαγιού, θα σας ανταμείψει.

10. Φτιάξτε το δικό σας αρωματικό ρύζι

Αν αποφασίσετε ότι, σήμερα είναι η μέρα που θέλετε να φάτε ρύζι, μην ξεχάσετε να βάλετε μέσα στο νερό που βράζει, χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού. Εάν μάλιστα έχετε τσάι «jasmine» τότε …καλή σας όρεξη.

Από  την   Ιστοσελίδα    Click@life 

Τσουκνίδα και ραδίκι με επίσημη άδεια στα φαρμακεία.



Λίγοι σήμερα θα μπορούσαν να φανταστούν ότι το “ταπεινό” ραδίκι -και συγκεκριμένα η ρίζα του- είναι φάρμακο για τη δυσπεψία και τις γαστρεντερικές διαταραχές, η πασίγνωστη τσουκνίδα αντιμετωπίζει την παρακράτηση υγρών και την υπερπλασία του προστάτη ενώ το παραδοσιακό βαλσαμόχορτο «συνταγογραφείται» πλέον για την κατάθλιψη.

Κι, όμως, τα παραπάνω και άλλα φυτά υψηλού φαρμακευτικού ενδιαφέροντος- συνολικά τουλάχιστον
σαράντα -τα οποία φυτρώνουν από μόνα τους στην ελληνική ύπαιθρο, έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων επίσημη άδεια κυκλοφορίας στα φαρμακεία, με παραδοσιακά τεκμηριωμένη αποδεκτή και ασφαλή χρήση! Εκεί, μπορεί κανείς να τα βρει με τη μορφή εκχυλισμάτων σε κάψουλα ή βάμματος, δισκίων και σιροπιών καθώς έχει καθοριστεί με ακρίβεια η συνιστώμενη δοσολογία για κάθε μία από τις παθήσεις και ασθένειες που αποδείχτηκε ότι αντιμετωπίζουν.

Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής του Φαρμακευτικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπιος Μαγιάτης, ο οποίος υπογραμμίζει πως μέχρι τώρα τέτοια φυτά, σε αποξηραμένη μορφή αλλά και βότανα, μπορούσε κανείς να τα μαζέψει από τη φύση ή να τα αγοράσει από μαγαζάκια, λαϊκές αγορές, πανηγύρια αλλά και πλανόδιους πωλητές.

Ωστόσο, η εν λόγω αγορά λειτουργούσε και λειτουργεί ανεξέλεγκτα και χωρίς σαφείς οδηγίες ως προς τη δοσολογία, τον τρόπο χρήσης και τον κατά περίπτωση φαρμακευτικό σκοπό. Ύστερα από επιστημονικές έρευνες χρόνων, πειραματικές δοκιμές και εφαρμογές και τις απαραίτητες ευρωπαϊκές εγκρίσεις, σαράντα φαρμακευτικά φυτά που μεγαλώνουν στη χώρα μας βρίσκονται ήδη στα ράφια των φαρμακείων ή αναμένεται να τα συναντήσουμε πολύ σύντομα μπροστά μας.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται το παρθένιο (που καταπολεμά τις ημικρανίες), η βαλεριάνα, το τήλιο, το μελισσόχορτο, η λεβάντα και το χαμομήλι (που έχουν ηρεμιστική και κατευναστική δράση), η τσουκνίδα, ο κέδρος, ο αρκτοστάφυλος, το πολυκόμπι, ο κέδρος και τα φύλλα ελιάς (με σημαντική διουρητική δράση), η μέντα, το μάραθο, ο γλυκάνισος, το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο, η γλυκίριζα, η πικραλίδα και η ρίζα του ραδικιού (κιχωρίου) (που αντιμετωπίζουν γαστρεντερικές διαταραχές όπως η δυσπεψία), τα αντιμικροβιακά πανσές και λάππα και το αντικαταθλιπτικό βαλσαμόχορτο (υπερικό).

Επιπλέον, η αγριοκαστανιά, η αγριομερσίνη, ο μελίλωτος και η κόκκινη άμπελος καταπολεμούν πλέον επίσημα τα προβλήματα στο κυκλοφοριακό σύστημα, η καλέντουλα τις φλεγμονές του δέρματος και η δενδρομολόχα το κρυολόγημα και τον βήχα. Εκτός, όμως, από τη φαρμακευτική σημασία αυτού του φυσικού πλούτου της χώρας, τεράστιες είναι και οι οικονομικές δυνατότητες που έχουν μπροστά τους οι παραγωγοί σε ό,τι αφορά την οργανωμένη καλλιέργεια τέτοιου είδους φυτών.

«Πρόκειται για πολύ συνηθισμένα ελληνικά φυτά που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι διαθέτουν πλέον επίσημη άδεια κυκλοφορίας στο φαρμακείο» τονίζει ο κ. Μαγιάτης και προσθέτει: «οι προοπτικές είναι μεγάλες καθώς στην Ελλάδα φύονται 5000 διαφορετικά είδη φυτών και πολλά από αυτά μπορούν να καλλιεργηθούν και να αποτελέσουν διέξοδο για τον αγροτικό κόσμο. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς τι από όλα αυτά καλλιεργείται και σε τι ποσότητες στη χώρα μας ενώ δεν υπάρχει και κάποιος επίσημος φορέας που να μπορεί να κατευθύνει τους αγρότες σε αυτές τις καλλιέργειες».

Παρ' όλα αυτά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πολλά φυτά έχουν «μπει» την τελευταία δεκαετία στη διαδικασία της παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων. Αντίθετα, στην Ελλάδα η σχετική δραστηριότητα βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα με εξαίρεση, για παράδειγμα, την περίπτωση της Κρήτης, όπου καλλιεργείται το δίκταμο (γνωστό φυτό από την αρχαιότητα με αντισηπτική, τονωτική και αντισπασμωδική δράση), αλλά και της δυτικής Μακεδονίας, όπου καλλιεργούνται αρωματικά φυτά όπως το τριαντάφυλλο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, μεγάλες δυνατότητες υπάρχουν και για καλλιέργειες που είναι ήδη εδραιωμένες εδώ και πολλά χρόνια, όπως αυτές του κρόκου Κοζάνης ή της μαστίχας Χίου. «Όσο και αν φαίνεται περίεργο τα δύο αυτά προϊόντα δεν έχουν ακόμη κατοχυρωθεί ως φαρμακευτικά, βρίσκονται, ωστόσο, πολλές έρευνες σε εξέλιξη από τις οποίες αποδεικνύεται η δράση της μαστίχας, για παράδειγμα, στην καταπολέμηση του έλκους στομάχου».

Πηγή: conspiracyfeeds

Από  το  Ιστολόγιο    Κηπευτικά  Αγίου  Γεωργίου 



Μέντα και αν κάποιος κατονομάσει όλες τις ιδιότητές της,τότε ξέρει και πόσα ψάρια κολυμπούν στον Ινδικό.




Γράφει  η  thalia

Έτσι  περιγράφει την μέντα - τον δυόσμο μας - ένας ποιητής του 12ου αιώνα....
σπάνια λοιπόν ο Πλούτωνας - ο θεός του Άδη - επισκεπτόταν τον πάνω κόσμο αλλά...
σε ένα από τα σπάνια αυτά ταξίδια του στον πάνω κόσμο ερωτεύτηκε....
ερωτεύτηκε ο θεός μας μια όμορφη πανέμορφη νύμφη....
την νύμφη Μίνθη!!!!
η όμορφη Μίνθη εντυπωσιάστηκε - και ποια δεν θα εντυπωσιαζόταν άλλωστε -από το λαμπρό και ολόχρυσο άρμα του θεού το οποίο....
έσερναν τέσσερα υπέροχα μαύρα άτια!!!!
ο Πλούτωνας - δεν έχασε την ευκαιρία - και προσπάθησε να αποπλανήσει την όμορφη!!!!
ξέχασε όμως ο θεός ότι είχε και μία σύζυγο!!!!
την Περσεφόνη!!!!!
και η Περσεφόνη -όπως κάθε σύζυγος - κατάλαβε τις προθέσεις του συζύγου της και....
χωρίς να χάσει χρόνο και με την δύναμη που διαθέτουν οι θεές  χάλασε τα σχέδια του θεού άντρα της...
έτσι από την μια στιγμή στην άλλη η όμορφη Μίνθη μεταμορφώνεται από το μαγικό ραβδάκι της Περσεφόνης σε ένα αρωματικό φυτό.....
στην ευωδιαστή μέντα....
και οι παραδόσεις πολλές για αυτό το πανέμορφο και ευωδιαστό βότανο με τα πάμπολλα είδη.....
έτσι - εκεί γύρω στον μεσαίωνα - πίστευαν ότι όταν κάποιος έβρισκε ανθισμένη μέντα την ημέρα των γενεθλίων του αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή -στις 24 του Ιουνίου- θα ήταν ευτυχισμένος για όλη του την ζωή...
οι Αγγλοσάξονες χρησιμοποιούσαν αρκετά είδη μέντας για να παρασκευάσουν μια.....
αλοιφή που γιάτρευε όλες τις αρρώστιες - όπως έλεγαν -
με το φλισκούνι -που και αυτό είναι είδος μέντας - παρασκεύαζαν τα παλιά εκείνα χρόνια ένα ποτό που όποιος το έπινε μπορούσε "να  δει το μέλλον".....
μέντα στον κήπο σου
λεφτά στο πουγκί σου - έλεγαν- γιατί είπαμε....
την δόξα πολλοί  εμίσησαν το χρήμα ουδείς!!!!!
και ούτε θα έμενε μακρυά από τον έρωτα η όμορφη Μίνθη!!!!
συμβολίζει τον φλογερό έρωτα και το πάθος καθώς  βρίσκεται υπό την επίδραση της θεάς Αφροδίτης όπως μας πληροφορεί ο Νίκολας Κάλπεπερ.....και...
η Σεχραζάντ κάθε αυγή αναζωογονούσε τον εαυτό της πίνοντας αρκετά φλιτζάνια με ρόφημα μέντας για να μπορέσει να συνεχίσει την αφήγηση των ιστοριών του "χίλιες και μία νύχτες"......
στην γλώσσα δε των λουλουδιών αντιπροσωπεύει την σοφία και την αρετή!!!!!

και να τώρα ένα όμορφο ρόφημα μέντας:
στον χυμό τεσσάρων ροδιών προσθέτουμε κοπανισμένα επτά με οκτώ φυλλαράκια μέντας !!!!
και για ευωδιαστή αναπνοή:
μετά από κατανάλωση αλκοόλ μασάμε από ένα παχύ μείγμα πάστας που έχουμε κάνει με κοπανιστή μέντα και  μέλι!!!!

Από  το  Ιστολόγιο    ΒΟΤΑΝΑ  ΚΑΙ  ΥΓΕΙΑ  

Σκλήρυνση κατά πλάκας και αντιστροφή της μέσω διατροφής





Από την Ελένη Παπακωνσταντίνου BA, CNP, RNCP 

Εάν έχετε ένα αγαπημένο πρόσωπο με σκλήρυνση κατά πλάκας [1], (όπως κι εγώ), θα αγαπήσετε αυτή την δημοσίευση. Διαθέτει την εμπνευσμένη ιστορία της Δρ Τέρι Wahls [2],η οποία αντέστρεψε την σκλήρυνση κατά πλάκας μετά από επτά χρόνια επιδείνωσης απλώς αλλάζοντας τη διατροφή της. Αυτό το έκανε μέσα σε 8 μήνες και μετά πήγε για μια περιοδεία 18 μιλίων με το ποδήλατο, .
Κανένα φάρμακο δεν είναι ποτέ σε θέση να διεκδικήσει τα ίδια αποτελέσματα.
Ερχόμενοι στην ιστορία της, στα τέλη του περασμένου έτους ήταν το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο που πήρε ποτέ.

Η Δρ Wahls είναι καθηγήτρια Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου διδάσκει, και ειδικεύει στην κλινική τραυματολογία βλάβης του εγκεφάλου. Αυτή η συμβατική γιατρός είχε το θάρρος να κάνει το βήμα έξω από το ιατρικό κατεστημένο.

Αρχικά διαγνώστηκε με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, το 2000, ακολούθησε τη συμβατική διαδρομή και έπαιρνε φάρμακα χημειοθεραπείας και άλλα κατασταλτικά του ανοσοποιητικού, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την ασθένεια.

Μέχρι το 2003, η Δρ Wahls είχε προχωρήσει στην «Δευτερογενή προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση» (η πιο προχωρημένη μορφή), και έπρεπε να αρχίσει να χρησιμοποιεί μια αναπηρική καρέκλα εξαιτίας της αδυναμίας στους ραχιαίους μυς της. Στην ΣΚΠ, το ανοσοποιητικό σύστημα ευαισθητοποιείται και επιτίθεται στις πρωτεϊνες στο έλυτρο της μυελίνης το οποίο προστατεύει τους νευρίτες του κεντρικού νευρικού συστήματος [3].

Όπως ο καθένας με μια εκφυλιστική ασθένεια , ήθελε να προλάβει την περαιτέρω επιδείνωση όσο το δυνατόν περισσότερο. Λόγω της ιατρικής της εκπαίδευσης, η Δρ Wahls ήξερε ότι η έρευνα σε ζωικά μοντέλα της νόσου είναι συνήθως 20 ή 30 χρόνια πιο μπροστά από την κλινική πρακτική.

Έμενε μέχρι αργά κάθε βράδυ για να ψάχνει και να αξιολογεί τις έρευνες και να αναλύει τα τελευταία άρθρα σχετικά με την σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ήξερε ότι οι περισσότερες από τις μελέτες των δοκιμών φαρμάκων, θα χρειαστούν χρόνια για την έγκριση του FDA κι έτσι στράφηκε στην έρευνα σχετικά με τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των μιτοχονδρίων και του εγκεφάλου .

Συνέχισε την έρευνα αργά τις νύχτες, ανακάλυψε μελέτες που δείχνουν ότι με το πέρασμα του χρόνου, οι εγκέφαλοι των ανθρώπων με σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν την τάση να συρρικνώνονται.

Αυτό μεγάλωσε την περιέργεια της και την οδήγησε να ερευνήσει και τις άλλες ασθένειες που έχουν παρόμοια συρρίκνωση του εγκεφάλου, δηλαδή τις ασθένειες του Huntington, τη νόσο του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ.

Ένα πράγμα κοινό σε όλες αυτές τις εκφυλιστικές παθήσεις είναι η κακή λειτουργία των μιτοχόνδριων. Τα μιτοχόνδρια είναι κάτι σαν τις «μπαταρίες» των κυττάρων που διαχειρίζονται την παροχή ενέργειας στο κύτταρο. Εάν ξεχάσετε να τα θρέψετε , τα κύτταρά σας μαραίνονται και πεθαίνουν. Οι μύες συρρικνώνονται, ο όγκος του εγκεφάλου συρρικνώνεται και τα άλλα κύτταρα στο σώμα σας βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο.

Βελτίωση , αλλά όχι αρκετή

Με την έρευνα που έκανε η Dr Wahls, ανακάλυψε ότι ιδίως τρεις θρεπτικές ουσίες, ήταν απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία των μιτοχονδρίων:
1) ωμέγα-3 λιπαρά οξέα - δηλαδή, από ψάρια ή λάδι κριλ
2) κρεατίνη (μια ένωση που ασχολείται με την παραγωγή ενέργειας στο σώμα) και
3) Το συνένζυμο Q10 - κατά προτίμηση στην «αναγώμενη» έκδοση του είναι , καλύτερα απορροφούμενο, γνωστό ως Ubiquinol που έχει 3 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δυνατότητα από ότι το κανονικό Co-Q10. Μετά τη λήψη αυτών των συμπληρωμάτων, η επιδείνωση της επιβραδύνθηκε κάπως, αλλά παρέμενε ακόμα ασθενής.


Η μεγάλη αλλαγή – Παίρνοντας τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα

Το φθινόπωρο του 2007, η Wahls είχε μια σημαντική στιγμή επιφοίτησης. Αναρωτήθηκε τι θα συμβεί αν αλλάξει τη διατροφή της ώστε να έπαιρνε αυτά τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλο όχι από τα συμπληρώματα, αλλά από τα τρόφιμα που έτρωγε. Για να ευδοκιμήσουν τα μιτοχόνδρια της για στη μέγιστη αποδοτικότητα τους χρειαζόταν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, θείο και αντιοξειδωτικά. Η Δρ Wahls επίσης ήθελε να βάλει στην διατροφή της όλα τα τρόφιμα που βοηθούν στον σχηματισμό της μυελίνης - κυρίως Β1 (θειαμίνη), Β9 (φολικό οξύ) και Β12 (Κοβαλαμίνη), ιχθυέλαιο και ιώδιο.

Για την επίτευξη όλων αυτών, προσάρμοσε την διατροφή της σε μια δίαιτα με ένα πρότυπο του κυνηγού-τροφοσυλλέκτη, (βασικά τρώμε ό, τι έτρωγε ο άνθρωπος των σπηλαίων ) το οποίο περιλάμβανει ρίζες, σπόρους, ξηρούς καρπούς, λιπαρά ψάρια, κρέατα από φυτοφάγα , όργανα ζώων, και φυσικό ιώδιο από τα φυτά της θάλασσας.

Έτρωγε επίσης 9 κύπελλα μη-αμυλούχων λαχανικών και μούρα κάθε μέρα. (Για να είναι εύκολο να το θυμάστε.

Είναι 3 φλιτζάνια χόρτα, 3 φλιτζάνια λαχανικά που περιέχουν θείο, και 3 φλιτζάνια πολύχρωμα λαχανικά και μούρα).


  Τα Θειούχα λαχανικά είναι το κατσαρό λάχανο, το μπρόκολο, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, το σχοινόπρασο, τα πράσα, τα μανιτάρια, τα σπαράγγια, κλπ.

Τα αμυλώδη λαχανικά όπως οι πατάτες ή τα δημητριακά όπως το ρύζι δεν τα έτρωγε εκτός αν είχε φάει πρώτα τα 9 κύπελλα από τα άλλα λαχανικά.
Συμβουλές για το “τρώγοντας με τον τρόπο με της Wahls” μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της:

http://www.terrywahls.com/eating-the-wahls-way?EID=18923451&CID=3395727 

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε το βιβλίο της Wahl,  Φροντίζοντας τα μιτοχόνδρια μου   και να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τις προτάσεις της ερευνάς της , τις συνταγές και το μενού της.


Ονόμασε αυτόν τον τρόπο της διατροφής «Εντατική Κατευθυνόμενη Διατροφή» και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς το γιατί. Σύντομα διαπίστωσε ότι είχε περισσότερη ενέργεια και αισθανόταν καλύτερα. Μέσα σε 3 μήνες ήταν σε θέση να σηκωθεί από την αναπηρική καρέκλα περπατώντας στις αίθουσες κατά την εργασία της χρησιμοποιώντας ένα μόνο μπαστούνι .
Αργότερα, με την προσθήκη της άσκησης και άλλων θεραπειών η Δρ Wahls πήγε σταδιακά καλύτερα.

Γιατί σταυρανθή λαχανικά και θείο;

Το Θείο είναι υπεύθυνο για εκατοντάδες βιοχημικές αντιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα. Μαζί με τα αντιοξειδωτικά, το θείο βοηθά τα μιτοχόνδρια να επιβιώσουν. Κατά βάρος, το θείο είναι ένα από τα πιο άφθονα μέταλλα στο σώμα - ο μέσος άνθρωπος έχει περίπου 140 γραμμάρια ανά πάσα στιγμή.

Τα Θειούχα λαχανικά επίσης βοηθάνε επειδή περιέχουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό την γλουταθειόνη - η οποία μπορεί να βοηθήσει να αποτραπεί η περαιτέρω ζημία στους νευροδιαβιβαστές.

Επιπλέον, το θείο χρειάζεται για τη σύνθεση της ταυρίνης, ένα αμινοξύ που απαιτείται για τη σωστή λειτουργία των μυών και του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Το Θείο υποβοηθάει επίσης τις μεθόδους αποτοξίνωσης των νεφρών και του ήπατος.


  Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται

Η τυπική δίαιτα ενός Βορειοαμερικάνου (@episthmi πλέον δεν διαφέρει από τον μεσο-έλληνα) είναι τόσο φτωχή σε θρεπτικά συστατικά που δεν έχει τα δομικά στοιχεία για τη διατροφή των μιτοχονδρίων ή για να κάνετε την επισκευή της μυελίνης.
Είναι πολύ σημαντικό να αφαιρέσετε από τη διατροφή όλα τα εξευγενισμένα ή προσυσκευασμένα τρόφιμα και ουσίες πλούσιες σε ωμέγα 6 λιπαρά.

Τα ωμέγα- 6 λιπαρά οξέα βρίσκονται στο κρέας των ζώων που τρέφονται με αραβόσιτο , αραβοσιτέλαιο, καρθαμέλαιο και φυτικά έλαια, σογιέλαιο, μαργαρίνες και τηγανισμένα τρόφιμα.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι κάποιος πρέπει να αφαιρέσει όλα τα λίπη και έλαια από την διατροφή. Ενθαρρύνονται τα «υγιή λίπη», όπως τα ιχθυέλαια, ο λιναρόσπορος, και τα σπορέλαια το έξτρα παρθένο λάδι καρύδας και το ελαιόλαδο.(@(episthmi Τα σπορέλαια ή το ελαιόλαδο πρέπει νάναι ΨΥΧΡΗΣ έκθλιψης και ΜΟΝΟ + βιολογικής καλλιέργειας).

Οτιδήποτε φλεγμονώδες και επεξεργασμένο πρέπει να αφαιρεθεί - έτσι όχι στην ζάχαρη, στο σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, στην ασπαρτάμη, στα αλλεργιογόνα, τα γαλακτοκομικά, δημητριακά,και ορισμένα λαχανικά. Τα φιστίκια, τα φασόλια σόγιας , τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή που έχουν υποστεί ζύμωση.

Τα φυστίκια και τα φασόλια σόγιας που είναι όσπρια και τα γαλακτοκομικά ωμά ή από ζύμωση περιέχουν καζεϊνη και πρέπει να αφαιρεθούν από τη δίαιτα.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα δημητριακά και τα όσπρια εμπλέκονται σε αυτοάνοσες αντιδράσεις στα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, και πρέπει να αποφευχθούν ακόμη και σε μικρές ποσότητες. [4]

Μικρές ποσότητες από ωμό καρπό κακάου που περιέχει ισχυρά ανιοξειδωτικά και ακατέργαστο μέλι επιτρέπεται περιστασιακά.
Εκείνοι που δεν θα μπορεσουν να ακολουθήσουν μια δίαιτα χωρίς δημητριακά ενθαρρύνονται να δοκιμάσουν δίαιτα χωρίς γλουτένη πρώτα, αλλά τα γρήγορα αποτελέσματα αναμένονται, όταν οι κατευθυντήριες γραμμές ακολουθούνται αυστηρά.

ΣΚΠ και αυγά

Τα βιολογικά, ελευθέρας βοσκής, αυγά χωρίς αντιβιοτικά (αν βρεθούν), συνιστώνται, διότι περιέχουν χολίνη - που μαζί με την ινοσιτόλη - είναι ζωτικής σημασίας για την επισκευή του έλυτρου μυελίνης. Συνεργικά εργάζονται για να παράξουν φυσική λεκιθίνη στο σώμα.
Μαυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται να βασίζεστε στη λεκιθίνη σόγιας.

(@episthmi σήμερα η λεκιθίνη σόγιας είναι 95% – 100% από Γ Τ σόγια)

Γενικώς, τα άτομα με αυτοάνοσες νόσους, πρέπει να μην τρώνε τα ασπράδια εξαιτίας μιας προβληματικής πρωτεϊνης στο ασπράδι που ονομάζεται «λυσοζύμη».
Συνήθως αυτή είναι ακίνδυνη, αλλά μπορεί να συνδεθεί με ορισμένες πρωτεΐνες που αναστέλλουν τη θρυψίνη, εμποδίζοντάς την να κάνει τη δουλειά της που είναι να αφομοιώνει τις πρωτεΐνες.

Μερικά από τα συστατικά της “λυσοζύμης” μπορεί να περάσουν μέσα από το έντερικό τοίχωμα και να επιδεινώσουν το κατεστραμμένο έντερο.

Η αβιδίνη, μία άλλη ουσία που βρίσκεται στα ασπράδια αυγών, μπλοκάρει μια από τις βιταμίνες Β που ονομάζεται Βιοτίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τη σύνθεση των λιπαρών οξέων και την ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα.
Ακόμα και όταν είναι καλά μαγειρεμένο το αυγό , η αβιδίνη συνεχίζει να αναστέλλει την απορρόφηση της Βιοτίνης κατά 30%.

Έτσι, πώς θα ξέρετε εάν είστε ευαίσθητοι στα ασπράδια αυγών;
Ένας τρόπος για να το μάθετε είναι να αποφύγετε τα αυγά για μια εβδομάδα και να τα προσθέστε μετά από μερικές εβδομάδες. Μπορούν να καταναλωθούν αν δεν υπάρξει αντίδραση σε αυτά.
Το ίδιο πράγμα μπορεί να δοκιμαστεί με τα στρυχνοειδή λαχανικά (ντομάτες, μελιτζάνες, πατάτες), το οποία μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν πόνο στις αρθρώσεις σε μερικούς ανθρώπους.

Αν διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να πάρετε τη χολίνη σας από τους κρόκους αυγών,οι εναλλακτικές πηγές χολίνης είναι το βοδινό συκώτι (υψηλότερη πηγή), κοτόπουλο και γαλοπούλα, χτένια και γαρίδες, σολομός, λαχανίδες, σέσκουλο και κουνουπίδι. [5]

Θα βρείτε, επίσης, χολίνη στο σουσάμι και στο λιναρόσπορο.
Η Ινοσιτόλη βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα όσπρια (τα όσπρια δεν επιτρέπονται σε αυτή τη δίαιτα), ωστόσο μπορείτε να πάρετε ινοσιτόλη σε μεγάλες ποσότητες από γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, μανταρίνια, πεπόνι, βατόμουρα, αγκινάρες, μπάμιες, ακτινίδια, και νεκταρίνια.


Πώς αλλιώς μπορεί να αποκαταστήσετε τη μυελίνη και να αποτρέψετε την καταστροφή της;

Η «Ισορροπημένη διατροφή» είναι το κλειδί. Το έλυτρο της μυελίνης αποτελείται από περίπου 75 τοις εκατό λίπος και χοληστερόλη και το υπόλοιπο είναι πρωτεΐνη [6].


Κρίταμα πλούσια και σε Ω3 εκτός απο ιώδιο.
Το πρώτο δομικό στοιχείο είναι Ωμέγα-3, το οποίο μπορείτε να πάρετε από αγνά έλαια των ψαριών, τα άγρια ​​ψάρια και κρέατα από ζωα που τρέφονται με χόρτο.
Οργανικα κρέατα - που οι παραδοσιακές κοινωνίες πάντα έτρωγαν- συνιστώνται μία φορά την εβδομάδα για να πάρετε φυσικά τη κοβαλαμίνη ή Β12.

(@episthmi είναι αυτά που η ΕΕ απαγόρευσε λόγω της "νόσου των τρελλών αγελάδων").

Το βιολογικό συκώτι είναι ιδιαίτερα καλό για Β12. Το φυσικό ιώδιο από τα λαχανικά της θάλασσας, όχι μόνο βοηθά στην επισκευή της μυελίνης, αλλά βοηθά επίσης το συκώτι και τον εγκέφαλο να καθαρίσει τον υδράργυρο και τα άλλα βαρέα μέταλλα από το σώμα.

Η Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) βοηθάει για να πάρουν ενέργεια οι μύες, αλλά βοηθά επίσης στην επισκευή της μυελίνης. Τρώγοντας 3 φλιτζάνια χόρτα την ημέρα βοηθάτε στην παροχή βιταμινών στο σώμα του συμπλέγματος Β και φολλικό οξύ - βιταμίνες που βοηθούν τον εγκέφαλο από την συρρίκνωση.

(Πράγματι, πολλοί άνθρωποι που έχουν δοκιμάσει αυτή την διατροφή που χαρακτηρίζεται από καθαρό μυαλό και την απομάκρυνση του φαινομένου της «εγκεφαλικής θολούρας» που είχαν νωρίτερα).

Η Λεκιθίνη αποτελείται από φωσφορικό οξύ, χολίνη, λινολεϊκό οξύ, ινοσιτόλη και αρκετές βιταμίνες συμπλέγματος Β. Για να τη πάρετε από την τροφή, οι πηγές της είνα τα πορτοκάλια γκρέιπφρουτ,, μανταρίνια, σουσάμι και ηλιόσποροι.
Προσθέστε λίγο τριμμένο τζίντζερ για αντιοξειδωτικό και έχετε μια νόστιμη φρουτοσαλάτα.

Καθημερινά ζωμοί από κρέας και κόκκαλα (από ζωα χορτοφάγα), συνιστώνται επίσης.


Αργοβρασμένα οστά και κρέατα απελευθερώνουν μέταλλα, κολλαγόνο και γλυσίνη (ζελατίνη), τα οποία χρησιμοποιεί ο οργανισμός σας για να απορρίψει τα βαρέα μέταλλα,να επισκευάσει το κατεστραμμένο κολλαγόνο και βοηθούν στο σχηματισμό προστατευτικού φράγματος στην βλεννογόνο του εντέρου. Εχοντας καθημερινά ζωμούς είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφευχθεί το σύνδρομο διαρροής του έντέρου, που θα μπορούσε να συμβάλλει στις αυτοάνοσες αντιδράσεις γενικά.

Τα αντιοξειδωτικά από τα μπαχαρικά, όπως ο κουρκουμάς (κιτρινόριζα) είναι μέρος της πληθώρας μελετών σε ανθρώπους και ζώα που δείχνουν ότι η κουρκουμίνη συστατικό του κουρκουμά βοηθά στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης. [8]
Πόση κουρκουμίνη θα μπορούσε να λειτουργήσει για την πρόληψη της απομυελοποίησης παραμένει ασαφές, αλλά οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt πιστεύουν ότι μπορεί να διακόπτει την παραγωγή της IL-12, μιας πρωτεΐνης που παίζει βασικό ρόλο στην καταστροφή της μυελίνης των νευρικών ειδικού αντιγόνου Th1 κύτταρων , σηματοδοτώντας την ανάπτυξη, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία στη συνέχεια ξεκινούν μια επίθεση στο έλυτρο μυελίνης. [9]

Ένας άλλος τρόπος για την αποκατάσταση της χαμένης μυελίνης είναι να υποβάλουμε τους μύες στο «στρες» της καθημερινής άσκησης - περισσότερα για αυτό αργότερα.


Η χρήση των λιπών και ελαίων στη σκλήρυνση κατά πλάκας

Σε αντίθεση με άλλες δίαιτες ΣΚΠ που προτείνουν τη δραστική μείωση κορεσμένων λιπών, η Wahls λέει ότι τα υγιή λίπη - από το μουρουνέλαιο και το σολομό και έλαια από, καρύδια, σπόρους τσία,ghee βουτυρο από χορτοφάγα ζώα ελευθέρας βοσκής, , έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και έλαια καρύδας και ... ακόμη και λαρδί ... είναι μια χαρά.

(@episthmi Αποφύγετε τις μαργαρίνες και οτιδήποτε έχει σχέση με υδρογωνομένα έλαια)

Το Ghee , ή εξευγενισμένο βούτυρο, από το οποίο έχουν αφαιρεθεί οι πρωτεΐνες του γάλακτος, έτσι στην ουσία έχει χαρακτηριστεί ως ‘ λίπος ‘και όχι ως γαλακτοκομικό.

Εδώ ένα βίντεο για το πώς παρασκευάζεται
http://www.youtube.com/watch?v=wkZgIN4cZYc&noredirect=1 

Λάβετε υπόψη σας ότι χρειάζεστε ίχνη χαλκού για να ενεργοποιήσετε αυτά τα υγιή λίπη, έτσι ώστε να μπορούν να πάνε να εργαστούν για την επισκευή της μυελίνης.Στις πηγές χαλκού περιλαμβάνονται η ρίγανη και το θυμάρι, οι σπόροι κολοκύθας και το σουσάμι.

Το μουρουνέλαιο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D .
(@episthmi Ο ΗΛΙΟΣ)
μια βιταμίνη λιποδιαλυτή η οποία διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο, όχι μόνο στην πρόληψη, αλλά και στη θεραπεία της απομυελίνωσης σε ασθενείς με ΣΚΠ.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of the American Medical Association το 2006 διαπίστωσε ότι η βιταμίνη D μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο της απομυελίνωσης.

Πόσο βιταμίνης D3; Η Wahls πιστεύει ότι η βιταμίνη D πρέπει να είναι πάνω από 50 ng / ml, αλλά κάτω από 100 ng / ml για να ληφθούν τα καλύτερα οφέλη - μειωμένος κινδύνος για αυτοάνοση ασθένεια, καρκίνος, καρδιαγγειακές ασθένειες και υψηλή αρτηριακή πίεση.
Πώς μπορείτε να γνωρίζετε πόσο θα πρέπει να πάρετε;
Κάντε ένα τεστ βιταμίνης D κάθε 1 με 3 μήνες και παίρνετε 4.000 IU βιταμίνης D3 ημερησίως ή περισσότερο, αν χρειαστεί.

Σε επίπεδα πάνω από 150 ng/ml, υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος υπερβολικής ασβεστίου στο αίμα, παραισθήσεις, ψύχωση, και βλάβη στα νεφρά.

Είναι ενδιαφέρον ότι η συγκέντρωση του ωμέγα-9 ελαϊκού οξέος (ένα είδος υγιούς μονοακόρεστου ελαίου που βρίσκεται στο ελαιόλαδο και στο αβοκάντο), είναι χαμηλότερο στη μυελίνη των ατόμων με ΣΚΠ. Το ελαϊκό οξύ προωθεί την παραγωγή των αντιοξειδωτικών στο σώμα και επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου της καρδιάς. Το ελαϊκό οξύ χρησιμοποιείται επίσης για τη διαμόρφωση του `ελαίου του Lorenzo’ s ‘ το οποίο βοηθά τους ασθενείς με αδρενολευκοδυστροφία – άλλη μία απομυελινωτική νόσο.

Δημιουργία νέων νευρώνων και συνάψεων και περισσότερη Ενέργεια

Με την καλή λειτουργία των μιτοχόνδριων , η Δρ Wahls ήλπίζε ότι το σώμα της θα πάρει τη μέγιστη ενέργεια από τη γλυκόζη, που αποτελεί βασικό παράγοντα για τη μείωση ή την εξάλειψη της κόπωσης τόσο κοινή στη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Με περισσότερη ενέργεια θα μπορούσε να ασκηθεί και να κάνει περισσότερα.
Η υψηλή σε αντιοξειδωτικά δίαιτα της Wahl δεν θα αυξήσει μόνο την προστασία των νευρώνων, αλλά αυξάνει την παραγωγή των νευροτροφικών παραγόντων. - μια οικογένεια πρωτεϊνών που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη και την ωρίμανση των νέων νευρώνων και συνάψεων [7]


Η συνεργιστική προσέγγιση: Χτυπώντας την ΣΚΠ με πολλά πράγματα ταυτόχρονα

Καθιερώνοτας την εντατική καθημερινή διατροφή της , η Δρ Wahls συνέχισε να ερευνά τα συμπληρώματα που μπορεί να βοηθήσουν και να θρέψουν τα μιτοχόνδρια.
Τα συμπληρώματα, επισημαίνει, μπορεί να είναι χρήσιμα, σε θρεπτικά συστατικά αλλά η διατροφή πρέπει πάντα να είναι σε πρώτη βάση. Υπάρχει σοφία σε αυτό – τα λαμπρά χρωματισμένα λαχανικά και τα μούρα μπορεί να περιέχουν ευεργετικές συμπαράγοντες ενώσεις που δεν περιλαμβάνονται στα συμπληρώματα που οι επιστήμονες μπορεί να μην έχουν ανακαλύψει ακόμα ή να αναφερθούν σε αυτά μετά από χρόνια, ακόμα κι αν τα ψάχνουν για καιρό.


Σήμερα η Δρ Wahls χρησιμοποιεί 

200 mg του συμπλέγματος Β,
200 mg συνένζυμο Q 10,
1 g του άλφα λιποϊκού οξέος,
600 mg ακετυλο L Καρνιτίνης,
120 mg του Τζινγκο μπιλόμπα,
2 g Ν Aκετυλο Κυστεΐνης,
2 γρ Ταυρίνης,
2 γρ της γλουταθειόνης,
200 mg ρεσβερατρόλης, και αρκετό οροτικό λίθιο για να δώσει
13 mg στοιχειακού λιθίου, σε καθημερινή βάση.



Βάζοντας τα όλα μαζί

Μέχρι το Δεκέμβριο του 2007, είχε συνδυάσει την εντατική κατευθυνόμενη διατροφή με ένα πρόγραμμα προοδευτικής άσκησης, ηλεκτρο-διέγερσης των μυών [10], και καθημερινής άσκησης.

Η καθημερινή άσκηση, ακόμη και για εκείνους που δεν μπορούν να περπατήσουν, είναι εξαιρετική, διότι οποιαδήποτε «πίεση» στο μυες προκαλεί τον οργανισμό να παράγει νέα μυελίνη και βοηθάει στην ανάπτυξη νέων νευρολογικών μονοπατιών. Η άσκηση οδηγεί επίσης σε μειωμένη παραγωγή των φλεγμονωδών πρωτεϊνών.
Διάφορα πειράματα σε ζώα έχουν δείξει ότι η άσκηση αυξάνει τις «νευροτροφίνες» , μία οικογένεια πρωτεϊνών που επάγουν την επιβίωση, την ανάπτυξη και τη λειτουργία των νευρώνων.

Τα αποτελέσματα εξέπληξαν το γιατρό της, την οικογένειά της, ακόμη και τον ίδιο τον εαυτό της.
Μέσα σε ένα χρόνο, ήταν σε θέση να περπατήσει μέσα στο νοσοκομείο χωρίς μπαστούνι και ακόμα να ολοκληρώσει μια περιοδεία18-μιλίων με ποδήλατο. Αντί να εξαρτάται από τους άλλους, η Wahls ανέκτησε την ικανότητα να πηγαίνει στην εργασία της με το ποδήλατο , και να κάνει γύρους περπατώντας, χωρίς την ανάγκη του μπαστουνιού ή της αναπηρικής καρέκλας.


Πετώντας την αναπηρική καρέκλα και βοηθώντας τους άλλους

Ευγνώμων που είχε ξαναβρεί την ενέργεια της πίσω, η Δρ Wahls πέρασε τα τελευταία τρία χρόνια στην έρευνα, σε διαλέξεις και μιλώντας για το ταξίδι της προς την ευεξία και μοιράζοντας τις εμπειρίες της με τους άλλους στο πως μπορούν να βοηθήσουν τους εαυτούς τους με την εντατική κατευθυνόμενη διατροφή.
Η Δρ Wahls τώρα έχει αρκετή ενέργεια για να αρχίσει να ασχολείται με τις υποτροφίες για την έρευνα και πάλι. Έχει δημιουργήσει μια διεπιστημονική ομάδα για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών με τη χρήση της εντατικής, κατευθυνόμενης διατροφής και της νευρομυϊκής ηλεκτρικής διέγερσης για την καταπολέμηση της προχωρημένης νόσου του Parkinson και τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας προοδευτικής σκλήρυνσης κατά πλάκας
.
Αυτή τη φορά διεξάγει μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή παρέμβασης για τη διατροφή και την νευρομυϊκή ηλεκτρική διέγερση και την δευτερογενή προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση. Μπορείτε να διαβάσετε για αυτό εδώ:

http://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01381354?term=wahls+sclerosis&rank=1 




Γλυστρίδα κοινώς αντράκλα 
Αλλο ενα φυτό πλούσιο σε Ω3 

Για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και τα κονδύλια για την έρευνα και το μη-κερδοσκοπικό ίδρυμα της, η Δρ Wahls έχει καταγράψει πολλές από τις δημόσιες διαλέξεις της. Πενήντα τοις εκατό των κερδών από τις πωλήσεις των διαλέξεων της σε DVDs και CD ήχου χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη της κλινικής διατροφής στον τομέα της διατροφής, μασάζ, άσκησης, και νευρομυϊκής διέγερσης. Αυτοί οι πόροι είναι διαθέσιμοι στην ιστοσελίδα της Δρ Wahl:

http://www.mindingmymitochondria.com/ 


Εν τω μεταξύ, εδώ είναι μερικές φράσεις από την Δρ Wahls:

"Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για την αποκατάσταση της υγείας μας, χωρίς να χρειαζόμαστε ένα γιατρό. Εδώ είναι δέκα προτάσεις για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε να εξαπλωθεί .
1. Διαδίδοντας το βιβλίο. “Φροντίζοντας τα μιτοχόνδρια μου” στο Facebook και το Twitter.
2. Πείτε το στους φίλους σας ότι έχετε διαβάσει αυτό το υπέροχο βιβλίο που άλλαξε τη ζωή σας.
3. Πείτε τους συναδέλφους σας, ότι ο λόγος που έχετε τόσο πολύ περισσότερη ενέργεια οφείλεται στο “Φροντίζοντας τα μιτοχόνδρια μου”.
4. Ενημερώστε την οικογένειά σας ότι το ”Φροντίζοντας τα μιτοχόνδρια μου” αλλάζει τη ζωή σας και τις δικές τους .
5. Γράψτε μια κριτική για το Amazon. Είναι εύκολο. Ακριβώς μια παράγραφο, γραμμένη μέσα από την καρδιά σας, θα είναι μια χαρά.
6. Γράψτε μια κριτική για την τοπική εφημερίδα σας. Ή μια επιστολή προς τον εκδότη.
7. Αγοράστε το βιβλίο για ένα φίλο ή ένα μέλος της οικογένειάς σας, των οποίων η υγεία θα θέλατε να δείτε να βελτιώνετε.
8. Πάρτε μια συνέντευξη από την Δρ Wahls για το τοπικό ενημερωτικό δελτίο σας, ή κλαμπ.
9. Ακολουθήστε τις υποδείξεις της Δρ Wahls που έχει στο στο “Φροντίζοντας τα μιτοχόνδρια μου”. Καθώς θα γίνεστε πιο υγιής, πιο ζωντανή , οι άλλοι θα ρωτήσουν ποιο είναι το μυστικό σας.
10. Όταν οι άλλοι σας ρωτήσουν τι σας έκανε να φαίνεστε 6 μήνες νεότεροι από ό, τι την τελευταία φορά που σας είδαν, να τους πείτε τον λόγο . Αυτό οφείλεται στο ότι τα μιτοχόνδρια σας είναι υγιή και πάλι, χάρη στο “Φροντίζοντας τα μιτοχόνδρια μου”.

[1] Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια χρόνια, εκφυλιστική ασθένεια των νεύρων του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης, που προκαλείται μέσω μιας διαδικασίας της απομυέλινωσης.
Η μυελίνη είναι το μονωτικό, μια κέρινη ουσία γύρω από τα νεύρα στο κεντρικό νευρικό σας σύστημα. Όταν η μυελίνη καταστρέφεται από μια αυτοάνοση ασθένεια ή μέσω μιας αυτο-καταστροφικής διαδικασίας στο σώμα σας, η λειτουργία αυτών των νεύρων χειροτερεύει με το πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας σειράς συμπτώματων, όπως τα εξής: μυϊκή αδυναμία, έλλειψη ισορροπίας, ή απώλεια συντονισμού, αστιγματισμό, απώλεια της όρασης , και μυϊκού τρόμου.

[2] Η Δρ Wahls είναι μια κλινική καθηγήτρια της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του κολλεγίου του Carver της Ιατρικής, όπου διδάσκει Εσωτερική Ιατρική . Έχει δημοσιεύσει πάνω από 60 επιστημονικές περιλήψεις, και διεξάγει επί του παρόντος κλινικές δοκιμές για το πώς μια θρεπτική ουσία υψηλής διατροφικής αξίας μπορεί να βοηθήσει στην αντιστροφή των συμπτωμάτων της ΣΚΠ.

[3] Η έρευνα έχει δείξει ότι θραύσματα από ξένες πρωτεΐνες (δηλαδή, από μολυσματικούς παράγοντες και τροφιμα) μπορούν να ενεργοποιήσουν την μυελίνη- τα ευαίσθητα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω από διασταυρούμενες αντιδράσεις.
Πολλές νέες ξένες πρωτεΐνες εισήχθησαν στο ανθρώπινο περιβάλλον από τη γεωργική επανάσταση, 10.000 έως 5000 χρόνια πριν.
Ορισμένες νέες πρωτεΐνες έχουν περάσει μέσα στον άνθρωπο από τα οικόσιτα ζώα (π.χ. ιός Epstein Barr) και από εντελώς νέα ειδη διατροφής, όπως τα γαλακτοκομικά, δημητριακά και τα όσπρια. Οι άνθρωποι βρίσκονται εδώ πολύ περισσότερο από 5.000 χρόνια, και η χλωρίδα του εντέρου μας δεν έχει εξελιχθεί αρκετά ώστε να ξέρει τι να κάνει με μερικά από αυτά τα δημητριακά και τα όσπρια.

[4] Ο ρόλος των λεκτινών και των οσπρίων στη σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ενδιαφέρων. Σύμφωνα με την Dr Loren Cordain PhD, μια κορυφαία ερευνήτρια στη διατροφή, οι λεκτίνες από τα όσπρια, τα δημητριακά, τις ντομάτες μπορεί να εμπλέκονται στην ενεργοποίηση της μυελίνης των Τ κύτταρων.
Είναι από καιρό γνωστό ότι πρωτεϊνικά θραύσματα που προέρχονται από διάφορα τρόφιμα, όπως το γάλα και από τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να ενεργοποιήσουν την μυελίνη-των Τ κυττάρων μέσω μοριακού μιμητισμού.
Ακόμη και αν κάποιος δεν έχει «διαρρέον έντερο», οι διάφορες λεκτίνες θα προσκολλώνται ακόμη και διάφορα θραύσματα πρωτείνης μεταφέρονται διαμέσου του εντερικού φραγμού.
Με αυτόν τον τρόπο δρουν σαν «Δούρειος Ίππος», φέρνοντας τον «εχθρό» διαπερνώντας την προστασία του εντερικού τοιχώματος. Ο Επιδερμικός αυξητικός παράγοντας ανακαλύφθηκε από τον Stanley Cohen του Πανεπιστημίου Vanderbilt, μαζί με Ρίτα Λεβί-Μονταλτσίνι. Και οι δύο έλαβαν το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1986.

[5] See: World’s Healthiest Foods: choline.
http://whfoods.org/genpage.php?tname=nutrient&dbid=50

[6]Schmidt, Michael A, PhD., Brain Building Nutrition:
How dietary fats and oils affect mental, physical, and emotional Intelligence. Frog Books, Colorado,December2

[7] Στον εγκέφαλο αυτοί οι παράγοντες είναι σημαντικοί για την εκμάθηση ,τη μακροπρόθεσμη μνήμη, καθώς και την αναγέννηση και την ανάπτυξη των νεύρων.
Μελέτες δείχνουν ότι αυτοί οι εγκεφαλικοί παράγοντες παίζουν ένα προστατευτικό ρόλο έναντι της τοξικότητας της βήτα αμυλοειδούς - ένα είδος πλάκας που φαίνεται να συσσωρεύεται στον εγκέφαλο καθώς γερνάμε
.
[8] Natarajan C, Φωτεινό JJ. Η κουρκουμίνη αναστέλλει πειραματικά την αλλεργική εγκεφαλομυελίτιδα με αποκλεισμό της ενεργοποίησης της IL-12 μέσω της Janus kinase-STAT pathway σε Τ λεμφοκύτταρα. J Immunol 2002; 168; 6506-6513.
Διαθέσιμο στο:

http://www.jimmunol.org/content/168/12/6506.full.pdf

Ερευνητές έδωσαν ενέσεις των 50 - και 100-μικρογραμμάρια κουρκουμίνη, τρεις φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 30 ημερών, σε μια ομάδα ποντικών που εκτρέφονταν για την ανάπτυξη της πειραματικής μορφής ΣΚΠ γνωστή ως ΕΑΕ, και στη συνέχεια παρακολούθησαν τα ποντίκια για ενδείξεις ανάπτυξης MS-σαν νευρολογική δυσλειτουργία.
Μέχρι την 15η ημέρα , οι ποντικοί που δεν έλαβαν κουρκουμίνη ανέπτυξαν ΕΑΕ( Experimental Allergic Encephalomyelitis), σε τέτοιο βαθμό ώστε να αναπτυχθεί πλήρης παράλυση και των δύο οπίσθιων άκρων.
Αντίθετα, οι ποντικοί με τα 50-μικρογραμμαρία δόσης της κουρκουμίνης έδειξαν μόνο ελάσσονα συμπτώματα, όπως μια προσωρινά άκαμπτη ουρά.
Ποντίκια, με τη δόση των 100-μικρογραμμαρίων τα πήγαν καλύτερα από όλα. Εμφανίστηκαν εντελώς ανεπηρέαστα στη διάρκεια των 30 ημερών της μελέτης.

[9] Natarajan C, Φωτεινό JJ. Πολλαπλασιαστή περοξυσώματος ενεργοποιημένου υποδοχέα-γάμμα αγωνιστές αναστέλλουν πειραματική αλλεργική εγκεφαλομυελίτιδα με αποκλεισμό της IL-12 στην παραγωγή, η IL-12 σηματοδότηση και Th1 διαφοροποίηση. Γονίδια Immun2002? 3 (2) :59-70. 2003. Διαθέσιμο στο: Natarajan C, Φωτεινό JJ. Γονίδια Immun. 2002 Απρίλιος? 3 (2) :59-70J Immunol. 15 Ιουνίου 2002? 168 (12) :6506-13. J Immunol. 15 Ιουνίου 2002? 168 (12) :6506-13

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11960303
.
[10] Νευρομυϊκή Ηλεκτρική διέγερση περιλαμβάνει την εφαρμογή ηλεκτροδίων και ηλεκτρική τάση σε διάφορες ομάδες μυών πάνω από το σώμα με στόχο την ενίσχυση των μυών. Η τεχνική ήταν πρωτοπόρος στη Σοβιετική Ένωση για τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης και ακόμα χρησιμοποιείται από αθλητές, ειδικά για την επούλωση μυϊκής βλάβης. Σήμερα φορητά μηχανήματα NEMS είναι διαθέσιμα και είναι μια θεραπεία στο πλαίσιο του «κάντο μόνος σου».006.


Πηγή

Από  το  Ιστολόγιο   ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ  ΔΡΑΣΗ

Αποτοξίνωση: 18 τρόποι να βγάλεις τις τοξίνες από το σώμα και το σπίτι σου




Φαντάσου την ημέρα που θα ξυπνάς χωρίς πονοκέφαλο και τοξίνες στον οργανισμό σου, γεμάτος ενέργεια και έχοντας χορτάσει έναν καλόν ύπνο. "Αδύνατο", σκέφτεσαι. Ε λοιπόν, αναθεώρησε, ή ακόμα καλύτερα, δες τι πρέπει να κάνεις για να το καταφέρεις. 

Από την Ιωάννα Παχούλη

Στο τέλος της ημέρας μπαίνεις σπίτι σου και νιώθεις τρομερή εξάντληση, είσαι υποτονικός, ενώ πολλές φορές αισθάνεσαι λες και σε πλακώνει ένα βάρος (και όχι, δεν είναι το πάπλωμα). Μήπως ήρθε η ώρα να σκεφτείς το "πώς επιτέλους" μπορείς να το αλλάξεις;
Η αποτοξίνωση είναι μια πολύ καλή λύση. Απλές αλλαγές στη ζωή σου θα σε βοηθήσουν να αποβάλλεις και να περιορίσεις τις τοξίνες, τροφοδοτώντας παράλληλα τον οργανισμό σου με θρεπτικά συστατικά. Είναι ουσιαστικά μια διαδικασία χαλάρωσης και καθαρισμού του σώματος, που ξεκινά από μέσα προς στα έξω. Φυσικά, ο οργανισμός σου έχει φροντίσει να κάνει αυτήν την διαδικασία και μόνος του (και ειδικότερα το συκώτι, τα νεφρά, τα πνευμόνια, το έντερο αλλά και το δέρμα σου), όμως κάποιες φορές δεν είναι κακό να βάλεις και εσύ ένα χεράκι.



Αποτοξίνωση τώρα 

1. Κατανάλωσε φαγητά με πολλές ίνες, μεταξύ αυτών σκούρο ρύζι και φρέσκα βιολογικά φρούτα. Τεύτλα, ραπανάκια, αγκινάρες, λάχανο, μπρόκολο, σπιρουλίνα και φύκια είναι εξαιρετικά αποτοξινωτικά.

3. Δώσε στον οργανισμό σου βιταμίνη C, που βοηθά το σώμα να παραγάγει γλουταθειόνη, μια συνθετική ουσία που χρησιμοποιεί το συκώτι για να απομακρύνει τις τοξίνες.

4. Νερό, νερό και νερό. Δύο λίτρα την ημέρα.

5. Πάρε βαθιές ανάσες, για να επιτρέψεις στο οξυγόνο να κυκλοφορήσει με μεγαλύτερη επάρκεια στο σύστημά σου.


6. Απάλλαξε τον οργανισμό σου από το στρες. Δύσκολο, αλλά τουλάχιστον προσπάθησε να δώσεις τη θέση του σε ευχάριστες σκέψεις και συναισθήματα.

Η αποτοξίνωση είναι ουσιαστικά μια διαδικασία χαλάρωσης και καθαρισμού του σώματος, που ξεκινά από μέσα προς στα έξω.

7. Κάνε υδροθεραπεία: Ένα πολύ ζεστό ντους για πέντε περίπου λεπτά, αφήνοντας το νερό να τρέξει στην πλάτη σου. Συνέχισε με κρύο νερό για 30 δευτερόλεπτα, τρεις φορές. Το καλύτερο είναι να γίνει πριν από τον βραδινό ύπνο.

8. Μπες σε μια σάουνα έτσι ώστε το σώμα σου να ξεφορτωθεί περιττές ουσίες μέσω της εφίδρωσης.

9. Βούρτσισε το σώμα σου (χωρίς να ρίξεις νερό) ή δοκίμασε αποτοξινωτικά σπα κάτω άκρων ή ποδόλουτρα για να αποβληθούν οι τοξίνες από τους πόρους σου. Ειδικές βούρτσες γι’ αυτή τη δουλειά θα βρεις σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα.

10. Άσκησε το σώμα σου, είναι η καλύτερη μέθοδος αποτοξίνωσης. Δοκίμασε yoga ή σχοινάκι για μια ώρα την ημέρα (αυτό τουλάχιστον είναι το ιδανικό).



11. Μείωσε το αλκοόλ. Ταυτόχρονα, ελάττωσε το κρέας από τη διατροφή σου.

12. Κόψε μια κακή συνήθεια. Και ξέρεις καλά ποια είναι  η ιδανική



13. Σταμάτα να χρησιμοποιείς (ή τουλάχιστον ελάττωσε) τον φούρνο μικροκυμάτων. Τα μικροκύματα αλλάζουν τη δομή των πρωτεϊνών των τροφίμων, καθιστώντας τα επιβλαβή για τον οργανισμό σου.

Δώσε στον οργανισμό σου βιταμίνη C. Βοηθά το σώμα να παραγάγει γλουταθειόνη, μια συνθετική ουσία που χρησιμοποιεί το ήπαρ για να απομακρύνει τις τοξίνες.

14. Μη θερμαίνεις/ αποθηκεύεις τα τρόφιμά σου σε πλαστικό. Τα περισσότερα είδη πλαστικού έχουν συνδεθεί με χημικές ουσίες, που, θες δε θες, θα μεταφερθούν στο φαγητό σου.


15. Μη χρησιμοποιείς ναφθαλίνη. Περιέχει παραδιχλωροβενζόλιο το οποίο είναι τοξικό. Προτίμησε φακελάκια με φυσικά βότανα και αιθέρια έλαια όπως δενδρολίβανο, λεβάντα, θυμάρι και δυόσμο.

16. Μείωσε στο ελάχιστο τα καθαριστικά σπιτιού που έχουν χημική βάση (καθαριστικά επιφανειών, σαμπουάν, αποσμητικά και οδοντόπαστες), και αντικατάστησέ τα με φυσικά προϊόντα που να κάνουν την ίδια δουλειά.

17. Τοποθέτησε έναν ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα, αν χρησιμοποιείς για τη θέρμανση του σπιτιού σου φυσικό αέριο, πετρέλαιο ή άλλου τύπου καύσιμο. Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι άοσμο αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως πονοκεφάλους, κόπωση, ακόμη και θάνατο.

18. Αντί να χρησιμοποιείς σφουγγάρια για να καθαρίζεις τους πάγκους του σπιτιού σου, (τα περισσότερα περιέχουν χημικές ουσίες που μπορούν να φτάσουν στο δέρμα σου), προτίμησε ένα κομμάτι ύφασμα.

WIN: Αν καταφέρεις να εντάξεις στην καθημερινότητά σου έστω τα μισά της λίστας. Τουλάχιστον θα πεις στον εαυτό σου ότι προσπάθησες.


Από την  Ιστοσελίδα   Cosmo.gr


Αδιέξοδα που οδηγούν σε καρκίνο


 

ΤΗΣ ΧΡΥΣΩΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Η ζωή που δεν ζούμε, παγιδευμένοι σε προβλήματα χωρίς λύση

«Η δυστυχία σχεδόν πάντα δείχνει ότι υπάρχει ένας δρόμος που δεν ακολουθήθηκε. Ένα ταλέντο που δεν καλλιεργήθηκε, ένας εαυτός που δεν αναγνωρίστηκε. Πίσω από τον καρκίνο του τελευταίου σταδίου που εξαπλώνεται ραγδαία υπάρχει μια προσωπικότητα που δεν ζει με τα δικά της κίνητρα, ένας άνθρωπος που αισθάνεται παγιδευμένος μέσα σ' ένα πρόβλημα χωρίς λύση …»

Πόσες φορές δεν αισθανόμαστε ότι το σώμα μας δεν μας υπακούει, όσο κι αν προσπαθούμε, όσο κι αν το θέλουμε; Άλλοτε, παγιδευμένοι σε αρνητικά συναισθήματα, σε κατάθλιψη, φόβο, απόγνωση, και άλλες φορές σε εκνευρισμό, κυριευμένοι από το άγχος, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις επιπτώσεις που δέχεται το σώμα μας από την κακή μας ψυχολογική κατάσταση. Επιστημονικές έρευνες που έγιναν σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης, επιβεβαιώνουν ότι όσοι ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτές τις επικίνδυνες, στρεσογόνες και αρνητικές καταστάσεις, όσοι υποφέρουν πραγματικά από αυτά τα αδιέξοδα, κινδυνεύουν να εκθέσουν τη σωματική τους υγεία σε σοβαρότατους κινδύνους.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι σύγχρονες μελέτες συνδέουν το έλκος του στομάχου, το άσθμα, τις καρδιοπάθειες και την ανάπτυξη κακοήθους όγκου με τα αρνητικά συναισθήματα. Οι ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές, όλο και συχνότερα, μιλούν για τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, τα οποία και η ίδια η ιατρική επιστήμη πλέον αναγνωρίζει. Ψάχνοντας να βρoύμε απαντήσεις σχετικά με τα αίτια και τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο, ενός από τις μεγαλύτερες και συχνότερες παθήσεις της εποχής μας, του καρκίνου, πέσαμε τυχαία πριν από τέσσερα χρόνια σε ένα βιβλίο-σταθμό. Ένα βιβλίο που συνδέει απόλυτα και δίνει σημαντικές απαντήσεις για τη σχέση των ψυχολογικών παραγόντων με την εκδήλωση καρκίνου. Συγγραφέας, ένας εκπαιδευμένος πειραματικός ψυχολόγος, με εμπειρία στην κλινική ψυχολογία, ο Δρ Λόρενς Λε Σαν, ο πρώτος θεωρητικός πάνω στο ψυχολογικό ιστορικό της ζωής των καρκινοπαθών.



Ψυχολογικοί παράγοντες

Στο εξαίρετο βιβλίο του «Μπορείς να παλέψεις για τη ζωή σου: Συναισθηματικοί παράγοντες στην αιτιολογία του καρκίνου», παρουσιάζει συγκλονιστικά ευρήματα, τα οποία αποδεικνύουν τη σχέση-διασύνδεση μιας σωματικής ασθένειας με τους ψυχολογικούς παράγοντες: Πρώτο, η παρουσία του καρκίνου δείχνει ότι κάτι άλλο δεν πάει καλά στη ζωή των ανθρώπων αυτών, και ότι ο κακοήθης όγκος μέσα στο σώμα τους υπάρχει σε σχέση με τον τρόπο που αισθάνονταν και συμπεριφέρονταν μέσα στον κόσμο. Δεύτερο, υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητα όλων των καρκινοπαθών και το σημαντικότερο απ’ αυτά είναι η απώλεια του σκοπού της ζωής τους.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, οι άνθρωποι αυτοί πιθανόν να έχουν ζήσει κάποτε έναν έντονο τρόπο ζωής, ή ακόμη και την περίοδο που εκδηλώθηκε η ασθένειά τους να είχαν μια σχέση που γι' αυτούς είχε μεγάλη και βαθιά σημασία. Όταν έχασαν αυτή τη σημαντική σχέση, το νόημα και η αξία της ζωής τους καταστράφηκε. Οι προσπάθειές τους να δημιουργήσουν ξανά αυτή τη σχέση ή να βρουν ένα υποκατάστατό της απέτυχαν και έτσι έπεσαν σε βαθιά απομόνωση.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των καρκινοπαθών ήταν η ανικανότητά τους να εκφράζουν το θυμό ή τη δυσαρέσκεια και η τάση τους να καταπνίγουν τα αισθήματα εχθρότητας που είχαν μέσα τους.

Ένας τρίτος παράγοντας ήταν η συγκινησιακή φόρτιση, πολλές φορές πολύ μεγάλη, που εκδήλωσαν σε σχέση με το θάνατο του ενός γονιού τους. Παρόλο που το συμβάν αυτό πολλές φορές συνέβη πριν από πολλά χρόνια, η ψυχολογική φόρτιση που αισθάνονταν τους κατέβαλε.

Γράφει ο Δρ Λε Σαν στο βιβλίο του:
«Η δυστυχία σχεδόν πάντα δείχνει ότι υπάρχει ένας δρόμος που δεν ακολουθήθηκε. Ένα ταλέντο που δεν καλλιεργήθηκε, ένας εαυτός που δεν αναγνωρίστηκε. Πίσω από τον καρκίνο του τελευταίου σταδίου που εξαπλώνεται ραγδαία υπάρχει μια προσωπικότητα που δεν ζει με τα δικά της κίνητρα, ένας άνθρωπος που αισθάνεται παγιδευμένος μέσα σ' ένα πρόβλημα χωρίς λύση…».
Σύμφωνα με τα ευρήματα του Λε Σαν και άλλων επιστημόνων, όπως του γιατρού Ο.Carl Simonton και της Stephanie Matthews-Simonton υπάρχουν σοβαροί, τις πλείστες φορές, ψυχολογικοί παράγοντες, που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη σωματική υγεία μας και να μας οδηγήσουν σε περιπέτειες.


Έκφραση συναισθημάτων

Ένας καίριας σημασίας παράγοντας, που τον συναντούμε όλο και συχνότερα, είναι η έλλειψη έκφρασης των συναισθημάτων μας. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν εκφράζονται, είναι κλεισμένοι στον εαυτό τους, στον κόσμο και στα προβλήματά τους, και δεν αφήνουν τους άλλους ή τους εαυτούς τους να εκφραστούν. Ο κύριος λόγος της μη έκφρασης των συναισθημάτων τους είναι ότι δεν είναι σε θέση να αντέξουν τον πόνο ή την αδικία ή ακόμη ή και τη μεγάλη απώλεια. Τότε, χωρίς να το συνειδητοποιούν ή ακόμη και συνειδητοποιώντας το, βάζουν σε εφαρμογή ορισμένους μηχανισμούς άμυνας και σιγά-σιγά παγώνουν συναισθηματικά, για ορισμένους, γίνονται αναίσθητοι.

Πολλές είναι οι φορές που οι άνθρωποι καταπνίγουν τον πόνο τους, δεν εκφράζονται σε κανέναν ή κρύβουν τα επιθετικά συναισθήματά τους. Πόσοι αλήθεια εκφράζονται με ένα «παγωμένο», σκληρό ή υποκριτικό χαμόγελο; Αυτή η ψυχολογική αδυναμία τους, μπορεί να είναι καταστροφική για τη σωματική υγεία τους και να εκδηλώνεται συνέχεια με κάποια αρρώστια.

 Τι προτείνουν οι ψυχολόγοι; Οι ψυχολόγοι, αλλά και άλλοι γιατροί μας ωθούν να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και να εξωτερικεύουμε τα συναισθήματά μας. Όταν αυτά δεν εκφράζονται, δημιουργείται μια συναισθηματική φόρτιση, που τελικά στρέφεται εναντίον μας, και είναι ολέθρια για τη σωματική μας υγεία.

Οι σύγχρονοι ψυχοθεραπευτές και οι Life Coaches καλούν όσους υποφέρουν απ’ αυτές τις καταστάσεις να εκφραστούν ειλικρινά, για να αποβάλουν το θυμό ή ένα αρνητικό συναίσθημα. Θα μπορούσαν να γράψουν μια επιστολή και να εκφράζουν το θυμό τους για την αδικία ή τον πόνο που αισθάνονται. Δεν είναι αναγκαίο να στείλουν το γράμμα. Φτάνει να εκφραστούν. Επίσης, πρέπει να έχουν τη δύναμη και το θάρρος να αντιμετωπίσουν κατάματα, πρόσωπο με πρόσωπο, ένα αγαπημένο πρόσωπο, ένα συγγενή, ένα φίλο και να ανοίξουν ένα διάλογο μαζί του.

 Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά τη σωματική μας υγεία είναι η έλλειψη αυτοεκτίμησης. Τα άτομα που στερούνται αυτοεκτίμησης διακατέχονται από αισθήματα ενοχών, ανεπάρκειας και ελλείψεων. Πιστεύουν ότι είναι τα θύματα και δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να ζητήσουν και να πάρουν αυτό που δικαιούνται, από τους άλλους. Αυτό τους δημιουργεί σωματικές και ψυχικές καταστάσεις, ένα μεγάλο «άδειασμα».


Η παγίδα της έλλειψης αυτοεκτίμησης

ΕΝΑΣ άνθρωπος που δεν διαθέτει αυτοεκτίμηση κλείνεται στον εαυτό του, από το φόβο ότι οι άλλοι θα ανακαλύψουν ποιος πραγματικά είναι. Οι άνθρωποι που συνήθισαν να είναι αυστηροί με τον εαυτό τους πέφτουν στην «παγίδα της έλλειψης αυτοεκτίμησης». Θέτουν μη ρεαλιστικούς στόχους, είναι ανικανοποίητοι και υποφέρουν από ένα συνεχές άγχος. Αυτό οδηγεί επίσης σε καταστροφικές συνέπειες τη σωματική μας υγεία. Σύμφωνα με άλλη έρευνα, η συναισθηματική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αισθήματα απελπισίας και απάθειας μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη σωματική υγεία. Έρευνα που έγινε σε ανθρώπους που επιβίωσαν μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, αποκάλυψε χαμηλότερο ρυθμό ανάκαμψης σε αυτούς που ένιωθαν απάθεια και ενδιαφέρονταν λίγο για τον εαυτό τους και τον κόσμο. Άλλη έρευνα σε υγιείς γυναίκες μέσης ηλικίας αποκάλυψε μια σχέση μεταξύ της απελπισίας και της απρόβλεπτης σκλήρυνσης της καρωτίδας, της κύριας αρτηρίας προς τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τα πορίσματα, το ένα τρίτο των επιζησάντων εμφάνιζαν μικρή απάθεια τον πρώτο χρόνο, ενώ το 3% είχαν υψηλά επίπεδα απάθειας. Η απάθεια χειροτέρευε για το 7% των επιζησάντων και μειώθηκε για το 7% κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Οι ερευνητές επέλεξαν για την έρευνά τους περίπου 600 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, που δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου και τις κάλεσαν να απαντήσουν σχετικά με τις προσδοκίες τους σε σχέση με τους μελλοντικούς στόχους τους. Προηγούμενη έρευνα, με επικεφαλής την Everson-Rose, η οποία χρησιμοποίησε το ίδιο ερωτηματολόγιο σε Φινλανδούς άντρες, αποκάλυψε μια σχέση μεταξύ αισθήματος απελπισίας και καρδιαγγειακής νόσου. Η νέα έρευνα ανακάλυψε άμεση σχέση μεταξύ αυξημένης απελπισίας και σκλήρυνσης των τοιχωμάτων της καρωτίδας, παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.



Τι συστήνουν οι ψυχοθεραπευτές

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ, λοιπόν, να κάνετε για να νιώθετε καλύτερα και κυρίως να προλάβετε τα δυσάρεστα του άγχους και των ψυχολογικών καταστάσεων. Τι προτείνουν οι ειδικοί:

*Καλύτερη διαχείριση του στρες: Nα σκέφτεστε θετικά, ακόμη και σε καταστάσεις που σας δημιουργούν υπερβολικό άγχος. Δείτε τα προβλήματά σας με αισιοδοξία και ρεαλισμό, εφαρμόστε μια θετική στάση στη ζωή.

*Βελτίωση της υγείας: Αντικαταστήστε τις αρνητικές σκέψεις με ηρεμία, αυτοπεποίθηση και γαλήνη, αντί με δυσαρέσκεια, άγχος και ανησυχία. Αυτό θα έχει λιγότερες διαταραχές του ύπνου σας, λιγότερες μυϊκές εντάσεις, λιγότερο άγχος και κούραση. Οι άνθρωποι που σκέφτονται αρνητικά υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος.

*Αυτοπεποίθηση: Πιστέψτε στις ικανότητές σας. Άνθρωποι με αυτοπεποίθηση αξιοποιούν καλύτερα τις δυνατότητές τους.

*Καλύτερη λήψη αποφάσεων: Οι αισιόδοξοι παίρνουν καλύτερες αποφάσεις.

*Διαχειριστείτε το χρόνο σας καλύτερα: Η καλύτερη λήψη αποφάσεων σας βοηθά να οργανώνετε το χρόνο σας, έχοντας περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας.

*Μεγαλύτερη επιτυχία στη ζωή: Μια θετική στάση οδηγεί στην ευτυχία και την επιτυχία, και μπορεί να αλλάξει όλη τη ζωή.

Προσελκύετε το καλό: Όταν κάποιος σκέφτεται θετικά, οι θετικοί άνθρωποι και οι θετικές καταστάσεις τον προσελκύουν.



Πηγές: LeShan L.L. Μπορείτε να παλέψετε για τη ζωή σας. New York: M. Evans & Company, 1977, O. Carl Simonton, Stephanie Matthews - Simonton, James L. Creighton, Γίνε ξανά καλά, μια ολιστική θεραπεία του καρκίνου, 1978, περιοδικό 'Stroke', Eιρήνη Κάρου, Ψυχολογικοί παράγοντες - Πόσο επηρεάζουν τη σωματική μας υγεία; δίοδος εναλλακτική, Forum για τον εναλλακτικό τρόπο ζωής



ΠΗΓΗ :   "η σημερινή" 20/02/2011


Από  το  Ιστολόγιο   ΤΟΞΟΤΗΣ  

Φρούτα και λαχανικά θωρακίζουν τους ασθενείς με καρδιαγγειακές νόσους από την υποτροπή.



Άνθρωποι με καρδιαγγειακή νόσο, που ακολουθούν διατροφή υγιεινή για την καρδιά, μπορεί ενδεχομένως να προστατεύονται από υποτροπή καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Circulation.’

Ο Mahshid Dehghan, του McMaster University στο Χάμιλτον του Οντάριο, δήλωσε ότι ορισμένες φορές οι ασθενείς δεν σκέφτονται ότι πρέπει να ακολουθήσουν υγιεινή διατροφή, καθώς τα φάρμακα που λαμβάνουν έχουν ήδη μειώσει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη-που είναι λάθος. Πρόσθεσε ότι η διατροφική τροποποίηση έχει οφέλη επιπλέον αυτών που παρατηρούνται με τη φαρμακευτική αγωγή.

Για την έρευνα, 31.546 ενήλικες με μέση ηλικία τα 66,5 έτη, με καρδιαγγειακή νόσο ή βλάβη σε όργανο, τελικού σταδίου, ρωτήθηκαν πόσο συχνά κατανάλωναν γάλα, φρούτα, λαχανικά, ψάρι, δημητριακά, κρέας και πουλερικά τους προηγούμενους 12 μήνες. Ρωτήθηκαν επίσης για τις επιλογές του τρόπου ζωής, όπως κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα και άσκηση. Το συνολικό σκορ καθορίστηκε από την ποσότητα καθημερινής κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και γάλατος και το ποσοστό ψαριών έναντι κρέατος.

Κατά τη διάρκεια παρακολούθησης σχεδόν 5 ετών, σημειώθηκαν 5.190 γεγονότα στους συμμετέχοντες.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι ακολουθούσαν υγιεινή για την καδιά διατροφή είχαν 35% μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από καρδιαγγειακά αίτια, 14% μείωση του κινδύνου για νέες καρδιακές προσβολές, 28% για μείωση του κινδύνου συγγενούς καρδιακής ανεπάρκειας και 19% μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διατροφικές συνήθειες σε διάφορες περιοχές του κόσμου ποίκιλαν σημαντικά. Ωστόσο, μια υγιεινή διατροφή συνδέθηκε με την πρόληψη υποτροπιάζουσας καρδιαγγειακής νόσου παγκοσμίως, σε χώρες με διαφορετικά οικονομικά επίπεδα, δήλωσε ο Dehghan.

Μια πλούσια σε λαχανικά και φρούτα διατροφή με υψηλότερο ποσοστό ψαριών έναντι κρέατος, φάνηκε να είναι περισσότερο ωφέλιμη για την πρόληψη της καρδιακής νόσου παρά για την πρόληψη του καρκίνου, των καταγμάτων ή τραυματισμού.

Ο Dehghan, δήλωσε ότι γιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς υψηλού κινδύνου να βελτιώσουν τη διατροφή τους και να λαμβάνουν περισσότερα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά και ψάρια.

Αυτό θα μπορούσε να μειώσει την υποτροπή καρδιαγγειακών γεγονότων πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή και να σώσει ζωές παγκοσμίως.

Πηγή: ‘Circulation.’

Από  το  Ιστολόγιο   Κηπευτικά  Αγίου  Γεωργίου 



Τα κάστανα, ρίχνουν την χοληστερίνη, κάνουν καλό στην καρδιά, στο γαστρεντερικό, περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα.



Επιμέλεια Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ.βιολόγος, medlabnews.gr

Τα κάστανα είναι ένας από τους χαρακτηριστικούς καρπούς του χειμώνα.
Η καστανιά λέγεται και "αρτόδενδρο". Το αρτόδενδρο είναι δέντρο τροπικό και κατάγεται από την Ωκεανία και οι "ρίζες" του είναι βαθιά στην αρχαιότητα, όπως αποδεικνύεται από διάφορα ευρήματα της εποχής του Χαλκού. Τα κάστανα αποτελούν ένα σημαντικό τρόφιμο για πολλές κουλτούρες και ιδιαίτερα γι’ αυτές της Κίνας, της Κορέας, της Ιαπωνίας, της Βόρειας Αμερικής και της Μεσογείου και καλλιεργούνται για περισσότερα από 6.000 χρόνια στην Κίνα και 3.000 χρόνια στην Ευρώπη.

Οι καστανιές πρέπει να βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα και δεν ευδοκιμούν σε χαμηλότερα υψόμετρα.Το δέντρο ανθίζει κατά την άνοιξη και τα κάστανα ωριμάζουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου, ανάλογα με τις συνθήκες και την ποικιλία. Κάθε δέντρο μπορεί να δώσει από 30-50 κιλά κάστανα. Το μέγιστο της απόδοσης θεωρείται το 50ο-60ο έτος της ηλικίας του. Οι καρποί των κάστανων βρίσκονται μέσα σε ένα ξυλώδες περίβλημα που έχει αγκάθια εξωτερικά και ανοίγει, όταν οι καρποί ωριμάσουν. Ανάλογα με το είδος, μέσα στο περίβλημα υπάρχουν 2-3 καρποί και σε άλλα είδη μόνο ένας. Το μέγεθος του κάστανου έχει να κάνει με την υγρασία, την ποικιλία και τη σύσταση του εδάφους.


Ιδιότητες
Τα κάστανα είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο, που όταν καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες μόνο οφέλη στην υγεία μπορούν να προσφέρουν. Έχουν αρκετές θερμίδες (370 τα 100 γραμμάρια), περιέχουν 48% νερό, πολλά ορυκτά άλατα, ενώ αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών (περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα που δεν συνθέτει από μόνος του ο οργανισμός) και υδατανθράκων (45%, με μορφή κυρίως αμύλου). Τα κάστανα περιέχουν αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης, της οποίας η βιολογική αξία είναι εφάμιλλη της πρωτεΐνης του αυγού και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό.  Σε αντίθεση με άλλους καρπούς, τα κάστανα περιέχουν λιγότερο λίπος, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως ολεϊκού και παλμιτολεϊκού οξέος, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και αύξηση της καλής (HDL). Η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε διαιτητικές φυτικές ίνες, που βοηθούν το γαστρεντερικό σύστημα, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση παθήσεων της καρδιάς και των αρτηριών, βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό προφίλ. Τα κάστανα είναι γνωστά για την συμβολή τους στην καλή λειτουργία του εντέρου, ως υποκατάστατο δημητριακών.
Όσον αφορά στα μέταλλα, τα κάστανα και πάλι δεν υστερούν αφού έχουν καλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο (για τη μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων και την ενίσχυση των οστών και των δοντιών), μαγνήσιο (αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και απαραίτητο για την υγεία των μαλλιών), φώσφορο (για τα οστά και την όραση), σίδηρο, νάτριο και κάλιο. Όσον αφορά, μάλιστα, το κάλιο, η περιεκτικότητά τους είναι αρκετά υψηλή, φτάνοντας τα 518 mcg στα 100 γραμμάρια. Το κάλιο αντισταθμίζει την υπερτασική δράση του νατρίου, ρίχνει τους καρδιακούς παλμούς, αλλά και την πίεση, ο σίδηρος εμποδίζει την εμφάνιση της μικροκυτταρικής αναιμίας και το μαγνήσιο και ο φώσφορος είναι σημαντικά μέταλλα για τον μεταβολισμό των οστών.

Επιπρόσθετα, τα κάστανα περιέχουν βιταμίνες Β1 και Β2, απαραίτητες για την μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς επίσης βιταμίνη C (ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα) και φυλλικό οξύ (απαραίτητο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων).

Το κάστανο, ωμό ή ψητό, αποτελεί μια πλήρη τροφή, ιδανική για παιδιά στην ανάπτυξη, για όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες, όπως η έντονη διάρροια, καθώς και για αθλητές. Παρόλο που το κάστανο κατατάσσεται στους ξηρούς καρπούς, το βρώσιμο τμήμα του καρπού είναι μαλακό και χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, διπλάσιο από την πατάτα, μοιάζοντας περισσότερο με δημητριακό παρά με ξηρό καρπό.


Η υπερβολική κατανάλωσή τους είναι δυνατό να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Η έκφραση  «ποιος θα βγάλει τα κάστανα απ' τη φωτιά» παίρνει προεκτάσεις και στον τρόπο ζωής. Θέλει τόλμη και θάρρος να βγάλεις τα κάστανα, θέλει τόλμη να ξεσκεπάσεις τη βρομιά, την αδικία, το ψέμα, την υποκρισία.

Δοκιμάστε να τα ψήσετε ή να τα βράσετε μόνοι σας στο σπίτι ανά πάσα στιγμή και να «κλέψετε» τα οφέλη τους.

Οι ιδανικές τροφές όταν νιώθουμε αγχωμένοι, πιεσμένοι και κουρασμένοι



Συχνά,όταν αισθανόμαστε δυσάρεστα και θέλουμε να νιώσουμε καλύτερα προσφεύγουμε στο φαγητό: στη σοκολάτα και στους ξηρούς καρπούς, στα σνακς και στο ζεστό γάλα.
Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει η επίδραση που έχουν οι τροφές που καταναλώνουμε στη διάθεσή μας. Πρόκειται για απλές χημικές αντιδράσεις καθώς οι ουσίες που περιέχονται σε διάφορες τροφές πυροδοτούν την έκλυση ορμονών και νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν τα πάντα, από το άγχος και τη χαρά ως το θυμό.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε συναισθηματικές “αναταράξεις” ανοίξτε το ντουλάπι της κουζίνας.

Για παράδειγμα:
Αν έχετε άγχος
Καταναλώστε βραζιλιάνικα φυστίκια που είναι πλούσια πηγή πρωτεινων και σεληνίου και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έρευνες έχουν δείξει πως τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου συνοδεύονται από αυξημένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψη, ενώ η πρόσληψη σεληνίου μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση. Πλούσιες σε σελήνιο τροφές είναι επίσης ο τόνος, το σκόρδο και τα μανιτάρια.

Αν είστε πιεσμένη /ος
Γιατί να φάτε junk-food και να μην φάτε πορτοκάλια, μανταρίνια και άλλα όξινα εσπεριδοειδή πλούσια σε βιταμίνη C. Έρευνες συνδέουν τη βιταμίνη C με μειωμένα επίπεδα άγχους χάρη στη μείωση της κορτιζόλης που εκλύει ο οργανισμός.

Αν είστε τσιτωμένη /ος
Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε και το μυαλό σας δουλεύει ασταμάτητα; Δοκιμάστε ένα ποτήρι χυμό κεράσι (tart cherry) που περιέχει μελατονίνη, ουσία που ενεργοποιεί τον κύκλο του ύπνου και ρυθμίζει τον βιορυθμό του οργανισμού. Οι συγκεντρώσεις μελατονίνης αυξάνονται στο σκοτάδι και η ουσία δρα αποτελεσματικότερα.

Αν είστε θολωμένη /ος
Έχετε θολώσει από τις σκοτούρες; Δοκιμάστε “χρωματιστά” φρούτα όπως ο ανανάς, τα κράνα και τα δαμάσκηνα. Τα φρούτα αυτά περιέχουν αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τους νευρώνες τους εγκεφάλου. Για καλύτερα αποτελέσματα να φάτε σολομό, πλούσιο σε λιπαρά Ωμέγα-3, τα οποία συμβάλλουν στην όξυνση των διανοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου.

Αν είστε τσαντισμένος /η
Τότε φταίνε τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Για να ηρεμήσετε φάτε μια τροπική μπανάνα των Αντιλλών (plantain) ή μια κανονική μπανάνα.

Και τι να αποφεύγετε αν θέλετε να νιώθετε καλά
Ακόρεστα λιπαρά τα οποία συντελούν σε αυξημένη επιθετικότητα και μας κάνουν πιο ευερέθιστους, ενώ εμποδίζουν το σχηματισμό των λιπαρών Ωμέγα-3.
Η επεξεργασμένη ζάχαρη δίνει μια γρήγορη αλλά ανώφελη ενεργειακή έξαψη. Όταν παρέλθει η επίδρασή της τη διαδέχεται ερεθισμός και εξάντληση.
Η αφυδάτωση του οργανισμού ακόμα και 1% κάτω από τα επιτρεπτά επίπεδα προκαλεί πονοκεφάλους, διάσπαση προσοχής και κόπωση.

econews

Από  το  Ιστολόγιο  Το  σοκάκι 

Πώς να τρως για να ξεπεράσεις το hangover



Πώς να τρως για να ξεπεράσεις το hangover

Τα πάρτυ ξεκίνησαν και το αλκοόλ ρέει ήδη άφθονο. Το να πιεις ένα ποτήρι αλκοόλ το πρωί έπειτα από το ξέφρενο βραδινό πάρτι δε θα σε κάνει... περδίκι! Δες τι έχει αποτέλεσμα.

Hangover: τι δεν έχει αποτέλεσμα
- Το επιπλέον αλκοόλ Ακόμη κι αν η σκέψη ενός Bloody Mary σε δελεάζει, καλύτερα να αποφύγεις τις ...ομοιοπαθητικές μεθόδους.

«Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να πιεις ακόμα ένα ποτό» τονίζει η Δέσποινα Μαρσέλου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στο ανοσοποιητικό σύστημα, ΜSc, BSc. Επειδή το αλκοόλ είναι τοξικό, ο οργανισμός σου χρειάζεται να επανέλθει. Το επόμενο πρωί ένα επιπλέον ποτό μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερο hangover.

- Το λιπαρό πρωινό Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι μια μεγάλη μερίδα με μπέικον και αβγά θα σε απαλλάξει από τη δυσφορία του hangover, αν και πολύς κόσμος ορκίζεται ότι έχει αποτέλεσμα. «Οι λιπαρές τροφές απλώς θα σου προκαλέσουν καούρα» τονίζει η ειδικός, που προτείνει να προτιμήσεις εύπεπτες τροφές, όπως ένα τοστ ή δημητριακά.

«Ο οργανισμός σου χρειάζεται άμεσα θερμίδες». Το ελαφρύ φαγητό και η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητα. «Δε συνιστώνται συγκεκριμένες τροφές, αν και το ψωμί με μέλι είναι ωφέλιμο για κάποιους. Το μέλι είναι μια συμπυκνωμένη μορφή φρουκτόζης, και μπορεί να σε βοηθήσει να αποβάλεις το αλκοόλ πιο γρήγορα».

- Ο καφές Εδώ οι απόψεις διίστανται. [Αν πίνεις τακτικά καφέ, το αν θα τον παραλείψεις ή όχι όταν έχεις hangover μπορεί να είναι καλή ιδέα ή όχι» λέει η ειδικός. Αν αποφύγεις την πρωινή σου συνήθεια, μπορεί να καταλήξεις με πονοκέφαλο λόγω έλλειψης καφεΐνης, επιπλέον του hangover.

Ωστόσο, η καφεΐνη προκαλεί στένωση στα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Επίσης, ο καφές έχει διουρητική δράση και αυξάνει την απώλεια υγρών από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται περισσότερο. «Αν πίνεις καφέ τακτικά, δοκίμασε να πιεις ένα μικρό φλιτζάνι το πρωί. Περίμενε μισή με μία ώρα και δες πώς νιώθεις» προτείνει η ειδικός.


Τι θα σε βοηθήσει στο χανγκόβερ:
Το νερό και τα ισοτονικά Οι ειδικοί γνωρίζουν ελάχιστα για τις αιτίες του hangover. Στους πιθανούς ενόχους περιλαμβάνεται η διαταραχή του βιολογικού ρυθμού ή ακόμα και το σύνδρομο στέρησης από το αλκοόλ, ενώ σε έρευνες υποστηρίζεται ότι τα συστατικά συγγενούς χημικής μορφής (congeners) –τοξικές ουσίες που βρίσκονται στο αλκοόλ, ειδικά στα σκούρα ποτά, όπως το ουίσκι– ενδέχεται να είναι επίσης υπεύθυνα.

Όπως και να 'χει, η αναπλήρωση των υγρών που έχεις χάσει θα σε βοηθήσει να νιώσεις λίγο καλύτερα. «Ο χυμός, το νερό, τα ισοτονικά ποτά και όλα τα σχετικά θα βελτιώσουν κάπως την κατάσταση.

Πιες μεγάλες ποσότητες νερού πριν από τον ύπνο και την ώρα που θα ξυπνήσεις για να ανακουφιστείς από τη δυσφορία που προκαλείται λόγω της αφυδάτωσης» συμβουλεύει η Δέσποινα Μαρσέλου.

Ήπιες; Δες Τώρα τι να Πιεις!
Η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος προστασίας από το hangover, Αν όμως δεν το αποφύγεις, προτίμησε:

- Ένα φρουτοχυμό Περιέχει φρουκτόζη, μια μορφή σακχάρου που βοηθά τον οργανισμό να αποβάλει το αλκοόλ ταχύτερα. Προτίμησε χυμό μήλου ή ντομάτας που βοηθά στην ταχύτερη ανάρρωση από το hangover, ενώ απόφυγε τον χυμό πορτοκαλιού. Είναι πιο όξινος.
- Μέλι με λεμόνι και χλιαρό νερό Δεν αναπληρώνει μόνο τα χαμένα υγρά του σώματος, αλλά αποτρέπει τις απότομες αλλαγές στα επίπεδα αλκοόλ που προκαλούν πονοκέφαλο.
- Ginger Φτιάξε αφέψημα κόβοντας 10 φέτες ginger και βράζοντάς το σε 4 φλιτζάνια νερό για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, στράγγιξέ το και πρόσθεσε μισό φλιτζάνι νερό, το χυμό μισό λεμονιού και το χυμό ενός πορτοκαλιού.

Συνεργάστηκε η Δέσποινα Μαρσέλου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στο ανοσοποιητικό σύστημα, ΜSc, BSc

http://www.shape.gr/ 

Από  το  Ιστολόγιο   Το σοκάκι 

Χρήσιμες συμβουλές για την σωματική μας υγεία





Από  την Ιστοσελίδα  Φωτεινή Γραμμή 

(Ἐδημοσιεύθη εἰς τὸ περιοδικόν μας Φωτεινή Γραμμή, τεῦχος 47, σελ. 64)

ΤΟ ΝΕΡΟ (Πότε πρέπει νὰ τὸ πίνωμε)
 Ὅταν πίνωμε τὸ νερὸ εἰς τὴν σωστὴν ὥραν, μεγιστοποιεῖται ἡ  ἀποτελεσματικότης του εἰς τὸ ἀνθρώπινον σῶμα: 
- 2 ποτήρια νερὸ ἀμέσως μετὰ τὸ πρωινὸ ξύπνημα, βοηθᾶ εἰς τὴν ἐνεργοποίησιν ἐσωτερικῶν ὀργάνων. 
- 1 ποτήρι νερὸ 30 λεπτὰ πρὶν ἀπὸ τὸ γεῦμα - βοηθᾶ τὴν πέψιν. 
- 1 ποτήρι νερὸ πρὶν ἀπὸ τὸ λουτρό - βοηθᾶ εἰς τὴν μείωσιν τῆς ἀρτηριακῆς πιέσεως. 
- 1 ποτήρι νερὸ πρὸ τοῦ ὕπνου - ἀποφεύγεται ἐγκεφαλικὸν ἐπεισόδιον ἢ καρδιακὴ προσβολή.  
 * * *


ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Καλὴ ἡ οἰκονομία καὶ τὰ  «πράσινα»  προϊόντα, ἀλλὰ καλλίτερα εἶναι νὰ ἐλέγχωμε καὶ τὰ θέματα περισσότερον «βαθειά».
Ἐδημοσιεύθη, καὶ δέον νὰ ἐρευνηθῆ περαιτέρω, ὅτι ὁ διευθυντὴς Ἐρευνῶν τοῦ ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος κ. Νικ. Κατσαρός, ἀνέφερε, ὅτι, ἐὰν σπάσουν πέντε λάμπες ἐξοικονομήσεως ἐνέργειας, ἠμπορεῖ ὁ ὑδράργυρος, ποὺ περιέχουν, νὰ μολύνῃ μία λίμνη ὀγδόντα τετραγωνικῶν χιλιομέτρων, διότι οἱ λάμπες ἐξοικονομήσεως ἐνέργειας περιέχουν φονικὸν ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΝ...
Ἐπίσης ὅτι τὴν 8 Ὀκτωβρίου τοῦ 2008 ἡ βρετανικὴ ὑπηρεσία Προστασίας τῆς Ὑγείας ἐξέδωσε ἀνακοίνωσιν διὰ τὴν ἐπικινδυνότητα τῶν λαμπτήρων  «οἰκονομίας» (ἡ ὁποία οὐδέποτε εἶδε τὸ φῶς τῆς δημοσιότητας εἰς τὴν Ἑλλάδα). Μὲ αὐτὴν διευκρινιζόταν ὅτι ἡ ὑπεριώδης ἀκτινοβολία τῶν λαμπτήρων αὐτῶν, ὅταν χρησιμοποιοῦνται ἀπὸ κοντινὴν ἀπόστασιν, εἶναι δυνατὸν νὰ προκαλέσῃ προβλήματα εἰς τὴν ὑγείαν τῶν καταναλωτῶν καὶ ἴσως καρκίνον. Οἱ λαμπτῆρες περιέχουν ἐπικίνδυνα ποσοστὰ ὑδράργυρου καὶ μολύβδου.
Δι᾿ αὐτὸν τὸν λόγον εἶναι λίαν ἐπικίνδυνον νὰ πετάγωνται στὰ ἀπορρήματα, ἀλλὰ ἐπιβάλλεται νὰ πηγαίνουν εἰς τὴν ἀνακύκλωσιν.
Δυστυχῶς δὲν ὑπάρχουν πουθενὰ ὁδηγίες καθαρισμοῦ - ἀπολυμάνσεως τοῦ χώρου εἰς περίπτωσιν, ποὺ ὁ ὑδράργυρος ἀπελευθερωθῆ, ἐὰν μία λάμπα σπάσῃ. Πῶς λοιπὸν μποροῦν οἱ καταναλωτὲς νὰ γνωρίζουν τί πρέπει νὰ κάνουν, ὅταν ἐκτεθοῦν σὲ τέτοιον κίνδυνον καὶ πῶς θὰ μάθουν πόσο ἐπικίνδυνη εἶναι ἡ ἔκθεσίς τους σὲ περίπτωσιν ἀπελευθερώσεως τοῦ ὑδράργυρου;

Φίλοι εἰδικοὶ δίδουν τὶς ἑξῆς συμβουλές:
- Ποτὲ μὴ χρησιμοποιεῖτε σκούπα διὰ νὰ καθαρίσετε τὸν ὑδράργυρον.
- Ποτὲ μὴ χρησιμοποιεῖτε ἠλεκτρικὴ σκούπα διὰ νὰ καθαρίσετε τὸν ὑδράργυρον. Ἡ ἠλεκτρικὴ σκούπα θὰ μολυνθῇ καὶ θὰ πρέπῃ νὰ πεταχθῇ σὲ χῶρον εἰδικὸν διὰ ἐπικίνδυνα ἀπόβλητα.
- Ποτὲ μὴν πλένετε σκεύη, ποὺ ἔχουν μολυνθῆ ἀπὸ ὑδράργυρον, εἰς τὸ πλυντήριο πιάτων. Τὸ ἀποτέλεσμα θὰ εἶναι νὰ μολυνθῇ ἡ συσκευή, καθὼς καὶ ὁ ὑπόνομος εἰς τὸν ὁποῖον θὰ καταλήξῃ τὸ νερὸ τῆς συσκευῆς.
- Ὅλοι -συμπεριλαμβανομένων καὶ τῶν ζώων- πρέπει νὰ μετακινηθοῦν ἀπὸ τὸ σημεῖον, ποὺ ἔχει ὑπάρξει διαρροὴ ὑδραργύρου, νὰ σφραγισθῇ ὁ χῶρος καὶ νὰ κλείσουν ὅλα τὰ συστήματα ἐξαερισμοῦ.
-Εἰς περίπτωσιν τέτοιου ἀτυχήματος, μολύνονται αὐτομάτως τὰ παπούτσια καὶ τὰ ροῦχα μας μὲ ἀποτέλεσμα τὴν ἐξάπλωσιν τοῦ ὑδράργυρου σὲ ὅλον τὸν χῶρον τοῦ σπιτιοῦ!
Ἔχουν ἤδη παρουσιασθῆ παρενέργειες ἐν σχέσει μὲ τὴν χρῆσιν αὐτῶν τῶν λαμπτήρων. Πολλὰ ἄτομα ὑπέφεραν ἀπὸ ζαλάδες καὶ πονοκεφάλους.


ΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ
καὶ ποσὸν ἐπικίνδυνοι εἶναι
Ἐπιστημονικαὶ ἔρευναι ἀπὸ εἰδικοὺς Ἑλβετούς, Ρώσους καὶ Γερμανούς ἀπέδειξαν ὅτι οἱ φοῦρνοι μικροκυμάτων πρέπει νὰ ἀπομακρυνθοῦν ἀπὸ τὰ νοικοκυριά μας:

1) Μὲ τὸ νὰ τρώγωμε συνεχῶς τροφές, ποὺ ἔχουν τροποποιηθῆ ἀπὸ ἕνα φοῦρνο μικροκυμάτων, προκαλεῖται μακροπρόθεσμα -μόνιμος- ἐγκεφαλικὴ βλάβη ἀπὸ «βραχυκύκλωμα» ἠλεκτρικῶν παλμῶν εἰς τὸν ἐγκέφαλον [ἀπὸ-πόλωσιν ἢ ἀπὸ-μαγνήτισιν τοῦ ἐγκεφαλικοῦ ἱστοῦ].

2) Τὸ ἀνθρώπινον σῶμα δὲν ἠμπορεῖ νὰ μεταβολίσῃ [σπάσῃ] τὰ ἄγνωστα ὑποπροϊόντα, ποὺ δημιουργοῦνται σὲ τροφὲς ἀπὸ τὰ μικροκύματα.

3) Ἡ παραγωγὴ ἀνδρικῶν καὶ γυναικείων ὁρμονῶν σταματᾶ καὶ/ἢ τροποποιεῖται ἀπὸ τὴν συνεχῆ κατανάλωσιν μικροκυματικῶν τροφῶν.

4) Οἱ ἐπιπτώσεις τῶν ὑποπροϊόντων τῶν μικροκυματικῶν τροφῶν ἐναπομένουν [μακροπρόθεσμα, μόνιμα] μέσα εἰς τὸ ἀνθρώπινον σῶμα.

5) Τὰ μέταλλα, οἱ βιταμίνες καὶ τὰ θρεπτικὰ συστατικὰ ὅλων τῶν τροφῶν ἀπὸ τὰ μικροκύματα μειώνονται ἢ τροποποιοῦνται, ἔτσι ὥστε τὸ ἀνθρώπινον σῶμα παίρνει λίγο ἢ δὲν ὠφελεῖται, ἢ τὸ ἀνθρώπινον σῶμα ἀπορροφᾶ τροποποιημένες ἑνώσεις, ποὺ δὲν ἠμπορεῖ νὰ διασπάσῃ.

6) Τὰ μέταλλα εἰς τὰ λαχανικὰ μετατρέπονται εἰς καρκινικὲς ἐλεύθερες ρίζες, ὅταν μαγειρεύωνται εἰς φούρνους μικροκυμάτων.

7) Οἱ μικροκυματικὲς τροφὲς προκαλοῦν εἰς τὸ στομάχι καὶ εἰς τὸ ἔντερο καρκινικοὺς ὄγκους. Αὐτὸ ἠμπορεῖ νὰ ἐξηγήσῃ τὴν ραγδαίαν αὔξησιν τοῦ ποσοστοῦ τοῦ καρκίνου τοῦ παχέως ἐντέρου εἰς τὴν Ἀμερικήν.

8) Ἡ παρατεταμένη κατανάλωσις τροφῶν ἀπὸ μικροκύματα προκαλεῖ αὔξησιν καρκινικῶν κυττάρων εἰς τὸ ἀνθρώπινον αἷμα.

9) Ἡ συνεχὴς πρόσληψις τροφῶν ἀπὸ μικροκύματα προκαλεῖ ἀνεπάρκειαν τοῦ ἀνοσοποιητικοῦ συστήματος μέσῳ λεμφαδένων καὶ ἀλλοιώσεις εἰς τὸν ὀρὸν τοῦ αἵματος.

10) Τέλος καταναλώνοντες τρόφιμα ἀπὸ μικροκύματα προκαλεῖται ἀπώλεια μνήμης, συγκεντρώσεως, συναισθηματικὴ ἀστάθεια καὶ μείωσις τῆς νοημοσύνης.

Ἄς ἐπιστρέψωμε, λοιπόν, εἰς μίαν φυσιολογικὴ  ζωή, μὲ τὸ μαγειρεύωμε μὲ τὸν κλασσικὸν φοῦρνο..

Ωκυτοκίνη, η ορμόνη της ηρεμίας, της γαλήνης, της ευεξίας και της διατήρησης της υγείας




Υπό Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, Ιωάννη Ντόκου, Δρ Αικατερίνης Λαμπροπούλου- Αποστολοπύλου

Έχει αποδειχτεί ότι το να δώσεις και να αγαπήσεις έμπρακτα συνοδεύεται και από αλλαγές της βιοχημείας του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες έρευνες, η ορμόνη και νευρομεταβιβαστής ωκυτοκίνη, εκτός του ότι σχετίζεται με τον τοκετό και τη γαλουχία, εκκρίνεται και κάθε φορά που κάνουμε  πράξεις εκτίμησης, γενναιοδωρίας,  φροντίδας και στοργής προς τους άλλους,  βοηθάμε τους αναξιοπαθούντες, κάθε φορά που κάνουμε άδολες φιλικές επαφές και  όταν εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας και δημιουργούμε ευγενείς συναισθηματικές σχέσεις με τους άλλους.
.
Σήμερα πιστεύεται ότι η ωκυτοκίνη συμμετέχει στο μηχανισμό, μέσω του οποίου η αγάπη και η στοργή επηρεάζουν θετικά την υγεία.
Η κύρια συνειδητή συμπεριφορά ή διαδικασία σκέψης που αυξάνει τα επίπεδα της ωκυτοκίνης στην κυκλοφορία του αίματος είναι το να νοιάζεσαι και να φροντίζεις  τον άλλο. Η εκτίμηση, το γενναιόδωρο ακούμπισμα του αλλουνού και οι συναισθηματικοί δεσμοί με άλλους ανεβάζουν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης.

Επιπρόσθετα φαίνεται ότι πίσω από τα οφέλη για την υγεία που προκύπτουν από το μασάζ, το βελονισμό, το διαλογισμό κρύβεται η αύξηση της έκκρισης της ωκυτοκίνης[9] .
Ίσως τα πιο ισχυρά αποτελέσματα της ωκυτοκίνης  γίνονται ορατά κατά τον τοκετό, όπου η μητέρα και ο πατέρας συνδέονται με το παιδί τους. Αυτή τη στιγμή η ωκυτοκίνη συνδέει τους εγκεφάλους  των γονέων για κοινή δράση φροντίδας του παιδιού τους  κι έτσι οι γονείς,  κάτω από κανονικές συνθήκες, βρίσκονται μόνιμα συνδεδεμένοι με τα δεσμά της αγάπης.

Παρόμοιους δεσμούς αγάπης, όλοι μας δημιουργούμε με φίλους, εραστές, ερωμένες, σκύλους, γάτες, δασκάλους, ακόμη και με το Θεό. Τα οφέλη για την υγεία και την ευεξία από αυτούς τους βαθείς δεσμούς για μας  είναι τεράστια.
Η ωκυτοκίνη είναι η αιτία που τα άτομα που συντηρούν σκύλο ή γάτα αναρρώνουν γρηγορότερα από μια ασθένεια. Η ωκυτοκίνη κάνει τα παντρεμένα ζευγάρια να είναι μακροβιότερα, Η ωκιτοκίνη κάνει τις υποστηρικτικές ομάδες των καρκινοπαθών ή των ψυχοπαθών, ή των ναρκομανών ή των φυλακισμένων ή των χρονίως αρρώστων  να αισθάνονται υπέροχα προσφέροντας αγάπη, στοργή και ενδιαφέρον για τον πάσχοντα συνάνθρωπο.
Η ωκυτοκίνη κάνει μακροβιότερους τους γονείς που παρέχουν φροντίδα στα παιδιά τους σε σύγκριση με τους άστοργους.

Σήμερα είναι γνωστά για την ωκυτοκίνη τα ακόλουθα επιστημονικά δεδομένα:
Βοηθάει στην θεραπεία  εξαρτήσων.
Όταν χορηγήθηκε σε τρωκτικά ωκυτοκίνη που ήσαν εξαρτημένα στην κοκαΐνη, μορφίνη ή ηρωίνη τα τρωκτικά επέλεξαν τη χρήση μικρότερης ποσότητας ναρκωτικού ή έδειξαν λιγότερα συμπτώματα από τη διακοπή των ναρκωτικών [1].

H χρήση των ναρκωτικών παρατηρείται τυπικά μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής ζωής του ανθρώπου, ενώ κοινωνικοί παράγοντες πάλι παίζουν σημαντικό ρόλο στην έναρξη της χρήσης, την επανάληψη και τη συνέχιση της χρήσης, καθώς και της διακοπής και της εξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Υπάρχουν πλέον συσσωρευμένες αποδείξεις της ύπαρξης αλληλεπίδρασης μεταξύ των συμπεριφορών που παράγονται από ορισμένα κέντρα του κεντρικού νευρικού συστήματος και των ανταμοιβών απόλαυσης από τη χρήση ναρκωτικού και των συστημάτων ωκυτοκίνης του εγκεφάλου, που τροποποιεί τα οξέα και χρόνια αποτελέσματα της χρήσης ναρκωτικών [10].

Οι αρχικές έρευνες σ’αυτό το πεδίο έδειξαν η χορήγηση εξωγενούς ωκυτοκίνης  μπορεί να προλάβει την ανάπτυξη ανοχής προς την αιθανόλη και τα οπιούχα φάρμακα, την πρόκληση στερεότυπων, υπερδραστήριων συμπεριφορών από τη χρήση διεγερτικών και των συμπτωμάτων διακοπής των ναρκωτικών, που σχετίζονται με την αιφνίδια διακοπή των ναρκωτικών και του οινοπνεύματος [10].

Επιπρόσθετα, η διέγερση των ενδογενών συστημάτων της ωκυτοκίνης είναι το νευροχημικό υπόστρωμα κλειδί , που βρίσκεται κάτω από την εκδήλωση προκοινωνικών συμπεριφορών [συμπεριφορές που στοχεύουν στη βοήθεια άλλων ανθρώπων, συμπεριφορές ευσπλαχνίας και ενδιαφέροντος για τους άλλους] που προκύπτουν από τα ναρκωτικά των πάρτις [party drugs], όπως το MDMA (Ecstasy) και GHB (Fantasy) [10].
Τα συστήματα ωκυτοκίνης του εγκεφάλου επιδεικνύουν εμφανή νευροπλαστικότητα και υφίστανται μείζονες νευροπροσαρμογές, ως επακόλουθο της έκθεσης σε ναρκωτικό [10].
Πολλά ναρκωτικά περιλαμβανομένης της κοκαΐνης, οπιούχων, οινοπνεύματος, κάνναβης, MDMA και GHB προκαλούν μακροχρόνιες αλλαγές σε σηματοδότες [markers] της λειτουργίας της ωκυτοκίνης και τούτο μπορεί να συνδέεται με τα διαρκούντα ελλείμματα στην κοινωνική συμπεριφορά, που παρατηρούνται συχνά σε πειραματόζωα στο εργαστήριο, που έχουν καθ’υποτροπήν εκτεθεί σ’άυτά τα ναρκωτικά[10].

Πολύ πρόσφατες προκλινικές μελέτες έχουν περιγράψει μιαν αξιοσημείωτη ικανότητα της ωκυτοκίνης, που χορηγείται εξωγενώς, να «κόβει» τα διεγερτικά ναρκωτικά και το οινόπνευμα, σ’αυτούς που τα παίρνουν μόνοι τους. Επίσης η εξωγενής χορήγηση ωκυτοκίνης τροποποιεί τις αλλαγές που προκαλούνται από τη λήψη ναρκωτικού στην ντοπαμίνη, γλουταμικό και την έκφραση Fos expression (γονίδιο Fos) σε σημεία του εγκεφαλικού φλοιού και των βασικών γαγγλίων και προλαβαίνει την αναζήτηση ναρκωτικού μετά από στρες και την υποτροπή της χρήσης ναρκωτικού μετά από μια μόνον έκθεση σ’αυτό [priming-induced relapse] [10].

Ως εκ τούτου η ωκυτοκίνη έχει συναρπαστικές δυνατότητες να αναστρέψει τα διαβρωτικά αποτελέσματα της μακρόχρονης χρήσης ναρκωτικών επί της κοινωνικής συμπεριφοράς και ίσως «|εμβολιάζει» εναντίον μιας μελλοντικής τρωτότητας από συμπεριφορές εξάρτησης. Αναμένονται με πολύ ανυπομονησία τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών που εξετάζουν τα αποτελέσματα της ενδορρινικής χορήγησης ωκυτοκίνης στους ανθρώπους με διαταραχές από χρήση ναρκωτικών [10].

Επηρεάζει το σωματικό βάρος
Η ωκυτοκίνη περιορίζει τη λαιμαργία για γλυκά [2] και εμπλέκεται στο μεταβολισμό της ενέργειας [11]. Ο Maejima Y,και οι συνεργάτες (2011) επέδειξαν σε ποντίκια ότι η ενδοπεριτοναϊκή χορήγηση ωκυτοκίνης περιορίζει τη λήψη τροφής και τη μάζα του σπλαγχνικού λίπους, ενώ βελτιώνειτην παχυσαρκία, το λιπώδες ήπαρ και τη δυσανεξία της γλυκόζης.. Η περιφερική θεραπεία με ωκυτοκίνη ανοίγει μια νέα θεραπευτική λεωφόρο για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και της υπερφαγίας [11].

Ασκεί αντιστρες δραστηριότητα 
Ενώ χωρίς αμφιβολία ένας αριθμός βιολογικών οδών συμβάλλει στην κοινωνική ισορροπία των στρεσσογόνων αντιδράσεων, η σύγκλιση των αποδείξεων μαρτυρεί τα ρυθμιστικά αποτελέσματα της ωκυτοκίνης , που αφορούν τη διευκόλυνσητων συμπεριφορών που διευκολύνουν τους κοινωνικούς δεσμούς και τα αποτελέσματά τους στην αντίδραση προς το στρες. Η ωκυτοκίνη μπορεί να θεωρηθεί  ως ένα κοινό ρυθμιστικό στοιχείο του κοινωνικού περιβάλλοντος, της ανταπόκρισης προς το στρες και στους κινδύνουςπου προκαλούνται από το στρες στην ψυχική και τη σωματική υγεία [12].
Η ωκυτοκίνη ασκεί αντιστρες αποτελέσματα, όπως ο περιορισμός της αρτηριακής πίεσης καη ελάττωση των επιπέδων της κορτιζόλης [3].
Τροποποιεί την αποτελεσματικότητα των θετικών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και δρα ως προστατευτική ασπίδα κατά  των στρεσσογόνων εμπειριών [7] και της κατάθλιψης [4]. Προάγει τη σωματική ανάπτυξη και την επούλωση των τραυμάτων [3].

Η ωκυτοκίνη εκλύεται στη συστηματική κυκλοφορία  σε καταστάσεις ψυχοκοινωνικής αλληλεπίδρασης και έχει αποδειχτεί ότι συμμετέχει στους μηχανισμούς κοινωνικού δεσμού και κοινωνικής αναγνώρισης , όπως τούτο φάνηκε σε εργαστηριακές μελέτες [4].

Η ωκυτοκίνη και οι νευροψυχιατρικές διαταραχές
Οι υπάρχουσες αποδείξεις από προκλινικές και κλινικές μελέτες συγκλλίνουν ΄στην άποψη ότι η ωκυτοκίνη έχει θεραπευτικές δυνατότητες στη θεραπεία της σχιζοφρένιας και άλλων νευροψυχιατρικών διαταραχών [13]. Αυτό το εύρημα υποστηρίχτηκε από πρόσφατες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, στους οποίους βρέθηκε ότι η ενδορρινική χορήγηση ωκυτοκίνης περιόρισε τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας [14, 15].

Ωκυτοκίνη και ανδρική σεξουαλική συμπεριφορά
Η έκκλυση ωκυτοκίνης αυξάνει τη σεξουαλική δεκτικότητα (ενεργητική αναζήτηση του αρσενικού) και κυρίως ρυθμίζει τη φυσιολογία και δραστηριότητα της αναπαραγωγής, περιλαμβανομένης της ανδρικής αναπαραγωγής κα σεξουαλικής συμπεριφοράς [5].
Η ωκυτοκίνη ρυθμίζει την ικανότητα οργασμού στον άνδρα και αν χορηγηθεί ενδορρινικά κατά τη διάρκεια της συνουσίας αποκαθιστά την ανδρική ανοργασμία [6].

Ωκυτοκίνη και κορτιζόλη
Η ωκυτοκίνη αντιρροπεί τα αποτελέσματα της κορτιζόλης (ορμόνης του στρες)  περιορίζοντας τις συγκεντρώσεις της[8].

Ωκυτοκίνη και πόνος
Η ωκυτοκίνη αυξάνει τον ουδό του πόνου, ασκεί αγχολυτική δράση και διεγείρει ποικίλους τύπους θετικής κοινωνικής αλληλεπίδρασης [3].

Ωκυτοκίνη και κολπική ατροφία 
Η τοπική θεραπεία με ωκυτοκίνη φαίνεται να βελτιώνει την κολπική ατροφία στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Φυσική έκκριση ωκυτοκίνης
Η ωκυτοκίνη μπορεί να απελευθερωθεί στην κυκλοφορία του αίματος με διάφορα αισθητηριακά ερεθίσματα , όπως το ακούμπισμα στο δέρμα του άλλου, το χάδι και η αύξηση της θερμοκρασίας και τη ζεστασιά του περιβάλλοντος. Η λήψη τροφής ευνοεί την έκκριση ωκυτοκίνης μέσω προσαγωγών νευρικών οδών του πνευμονογαστρικού. Τα οσφρητικά ερεθίσματα και η πρόσληψη ορισμένων ήχων ή φωτός ευνοούν την έκκριση ωκυτοκίνης.

Η ωκυτοκίνη μπορεί να απελευθερωθεί και με καθαρά μόνον ψυχολογικούς μηχανισμούς, που προκύπτουν από τη θετική κοινωνική αλληλεπίδραση. Γιαυτό το ακούμπισμα μεταξύ των ανθρώπων και ψυχολογική στήριξη των άλλων προάγει την υγεία.

Το σύστημα απελευθέρωσης ωκυτοκίνης ενεργοποιείται συνεχώς από την κοινωνική αλληλεπίδραση της καθημερινής ζωής και τη δημιουργία θετικού περιβάλλοντος διαβίωσης.

Ωκυτοκίνη απελευθερώνεται όταν βοηθούμε και στηρίζουμε άλλους και συμπεριφερόμαστε με συναισθηματική ζεστασιά και ευσπλαχνία [3] .
Τα παντρεμένα ζευγάρια που ανταλλάσουν θερμά αγκαλιάσματα ευνοούν την έκλυση ωκυτοκίνης και αυτό ασκεί ευεργετικά αποτελέσματα στα πολλαπλά συστήματα που είναι ευαίσθητα στο στρες [8] .

Οι φιλόστοργοι άνθρωποι είναι μακροβιότεροι από τους άστοργους, π.χ. τους άστοργους γονείς. Οι φιλόζωοι έχουν ταχύτερη επούλωση των τραυμάτων τους γιατί φροντίζουν , αγαπούν και προστατεύουν τα ζώα.
Η ωκυτοκίνη δημιουργεί συναισθήματα γαλήνης και ηρεμίας  και σύνδεσης με τους άλλους. Με άλλα λόγια μας διαμορφώνει την αντίληψη που βλέπουμε τον κόσμο. Όλο το σύμπαν φαίνεται καλύτερο, όταν έχεις ηρεμία και γαλήνη.

Θα έχετε ακούσει την έκφραση «Όσο περισσότερο δίνεις, τόσο περισσότερο παίρνεις». Λοιπόν, αυτό ισχύει για την ωκυτοκίνη επίσης. «Όσο περισσότερο φροντίζεις και συνδέεσαι με τους άλλους, τόσο περισσότερο ανταποκρίνεται το σώμα και ο εγκέφαλος στην παραγωγή ωκυτοκίνης». Αυτό καθιστά την ωκυτοκίνη έναν ασυνήθιστο νευρομεταβιβαστή.
Κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει τα οφέλη της ωκυτοκίνης παίρνοντάς τη ως χάπι, διότι η ωκυτοκίνη μόλις φθάσει στο στομάχι διασπάται ή μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες παρενέργειες όπως αιμορραγία στον εγκέφαλο ή τη μήτρα, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αύξηση του καρδιακού ρυθμού και του όγκου παλμού της καρδιάς, καθώς και συστολές της μήτρας. Ακόμη και η ένεση ωκυτοκίνης δεν δουλεύει, διότι το σώμα την αποβάλλει ταχύτατα.

Ο μόνος τεχνητός τρόπος λήψης της ωκυτοκίνης είναι η συνεχής στάγδην ενδοφλέβια έκχυση της,  αλλά και μ’αυτό τον τρόπο η ωκυτοκίνη δεν δρα στον εγκέφαλο, όπου εκεί θα έπρεπε να έφθανε για να επηρεάσει την ικανότητα για κοινωνικούς δεσμούς.

Ακόμη και το ρινικό σπρέι ωκυτοκίνης είναι επικίνδυνα  και ολιγότερο ειδικής δράσης για την τροποποίηση της κοινωνικής συμπεριφοράς [9]. Ο ασφαλέστερος και καλύτερος τρόπος παραγωγής της ωκυτοκίνης είναι αυτός που αποκτάται με την εκμάθηση, που οδηγεί στην φυσική παραγωγή αυτού του πολύτιμου νευροδιαβιβαστή. Η φυσική παραγωγή ωκυτοκίνης επιτυγχάνεται διαλέγοντας δραστηριότητες που παράγουν τις ιδεώδεις ποσότητες  ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο.

Συμπεριφορές που παράγουν ωκυτοκίνη μεταξύ ζευγαριών
Γέλα βλέποντας τον άλλο στα μάτια
Ακούμπα τον άλλο δέρμα-δέρμα
Βοήθα τον άλλο χωρίς να σου το ζητήσει
Παραδέξου τον άλλο χωρίς να σου το ζητήσει μέσω χαμόγελου και φιλοφρονήσεων
Κοίτα τον στα μάτια για αρκετά δευτερόλεπτα
Άκου τον άλλο προσεκτικότατα επαναλαμβάνοντας όσα άκουσες
Συγχώρησε ή παράβλαψε λάθη, απερισκεψίες και λανθασμένες πράξεις του άλλου που έγιναν τώρα ή στο παρελθόν
Φτιάξε κάτι στο ή στη σύντροφό σου να φάει ή να πιει
Συγχρόνισε την αναπνοή σου με τον συνομιλητή σου
Αγκάλιασε ή κράτα το ή τη σύντροφό σου με ηρεμία και γαλήνη τουλάχιστον για 20-30 λεπτά.
Βγάζετε ήχους ευδαιμονίας και ευχαρίστησης, όταν αγκαλιάζεις
Χτύπα μαλακά το ή τη σύντροφό σου χωρίς να προκαλείς πόνο
Κάνε μασάζ στο ή στη σύντροφό σου ιδίως στα πόδια, ώμους και κεφάλι.
Αγκαλιαστείτε χωρίς να προκαλεί ο ένας στον άλλο δυσφορία
Βάλε το αυτί σου πάνω από το σημείο που χτυπάει η καρδιά του και άκου τους  χτύπους της για αρκετές στιγμές.

Συμπεριφορές που παράγουν ωκυτοκίνη μεταξύ γνωστών και αγνώστων
Κέρνα τους γνωστούς και τους φίλους σου, αλλά και τους αγνώστους με βλέμμα στοργής. Το κέρασμα δεν είναι υποχρεωτικά υλικό. Υπάρχουν και άϋλα αγαθά.

Αν αποφασίσεις να κάνεις κάτι καλό και ευεργετικό σε κάποιον, κάνε το καλό γρήγορα. Αν το καλό δεν το κάνεις εντός δύο λεπτών δεν θα το κάνεις ποτέ και έχεις αναβάλλει την άμεση έκλυση έκλυση ωκυτοκίνης στον εγκέφαλό σου.

Βρες ευκαιρία να κάνεις φιλανθρωπία που θα γίνει με εκδήλωση της γενναιοδωρίας σου, είτε σε χρήμα, είτε σε πράξεις ή σε παρακίνηση άλλων να φανούν ευεργετικοί στους γύρω τους.

Αφήστε όπου μπορείτε και όσο συχνά γίνεται το συναισθηματικό σας αποτύπωμα της ευσπλαχνίας, της συμπόνιας, της ανοχής και της κατανόησης. Στο χέρι του καθενός είναι η φυσική παραγωγή άφθονων ποσοτήτων ωκυτοκίνης.


Pharmagel.gr